Капуста: як зібрати та зберігати

16.10.2022 18:12 Корисно
У народі кажуть: не той урожай, що в полі, а той, що в коморі. Коли та як зібрати, а головне – як зберігати різні види капусти на Харківщині, щоб і в салат, і в борщ, і поквасити взимку – радить «Слобідський край».

Білокочанна капуста 

Для тривалого зберігання білокачанної капусти підходять середньостиглі  сорти (зберігаються до 3 місяців), середньопізні сорти (зберігаються до півроку) та пізні сорти (зберігаються до 8 місяців). Усі вони дозрівають у жовтні. Ступінь стиглості качана можна визначити навпомацки. Якщо він тугий, то, значить, уже готовий для збирання. 
За 14 діб до збору врожаю необхідно припинити полив. Суха погода найкраще підходить для збору. Якщо осінь дощова і все ж таки доводиться зрізати вологі качани, то потрібно їх просушити під навісом протягом 5-7 годин. А ось викладати на сонце не варто – від цього вона в’яне, а потім дуже швидко починає загнивати.
Оптимальна температура повітря для збору врожаю білокачанної капусти середньостиглих сортів +4...+8°. Середньопізні сорти добре збирати при +2...+4°. Для збору пізніх сортів найкраща температура від 0° до -3°. 
Білокачанна капуста є доволі морозостійкою культурою. Легкі заморозки навіть позитивно впливають на смакові якості цього овочу. Однак, щоб капуста мала здатність довго зберігатися і не втрачала своєї якості, вплив низьких температур на неї має бути нетривалим, а температура не повинна падати нижче -6°. Але відразу після заморозків качани не зрізайте: вони  повинні розтанути протягом 4-5 діб. Тільки після цього їх можна збирати і відправляти на зимове зберігання. 

Увага! Зрізана капуста замерзає  при -1° і стає повністю не придатною.

У ході збору врожаю капусту спочатку треба викопати вилами або лопатою, обережно очистити від землі коріння та стебло. Маленькі, погано сформовані качани і качани зі стеблом, що підгнило, раціонально відкласти для приготування їжі найближчим часом. 
На головках, які підуть на тривале зберігання, потрібно залишити  пару-трійку покривного листя.  Качани можна підвішувати за коріння під стелею, а можна складати в ящики, або у пірамідальні гурти. Перед укладанням капусти в ящик або гурт необхідно зрізати коріння таким чином, щоб залишалися кінчики стебел довжиною 3-4 см.

Пекінська капуста

Для довгострокового зберігання відбираються лише тверді, молоді головки, які не відстали в розвитку. Вони очищаються від зовнішнього листя, яке не щільно прилягає до голівок. Однак, щоб качани сильно не висихали, на них усе ж має залишитися декілька захисних листків. 
Коли зрізається пекінська капуста, треба стежити, щоб не пошкодити центральні жилки її листя. 
Ця капуста дуже ніжна, і тому після збору зволікати з її відправкою до сховища з температурою 2-3° не можна.

Брюссельська капуста

Дуже невибаглива, не боїться заморозків і навіть невеликих морозів. Однак слід пам’ятати, що в Україні встигають дозрівати качанчики тільки ранніх та середньостиглих сортів цієї рослини.
Збирання врожаю брюссельської капусти треба  проводити поступово, знизу вгору, в міру дозрівання качанчиків.  Головною ознакою їх дозрівання є повне пожовтіння двох-трьох нижніх листків, які потрібно обривати. 
Одночасно з рослини можна зняти 10–15 плодів. Через 7-10 днів дозріє друга партія врожаю тощо. Розмір плоду може досягати до 5 см у діаметрі. 
Якщо напередодні вночі був заморозок, то для збереження високих смакових якостей збирання врожаю варто проводити у другій половині дня.
Свіжі качанчики можна зберігати в льоху або на лоджії за температури +2...+5° в ящиках на тонкому шарі піску. Проте найкращий спосіб зберігання брюссельської капусти – це заморожування. Для цього качанчики ретельно треба промити, висушити на рушниках і скласти у поліетиленові пакети, які відразу ж відправити у морозильну камеру.

Кольрабі 

Це скоростигла та водночас морозостійка капуста. В Україні вдається за сезон збирати три врожаї. Третій урожай дозріває наприкінці вересня – на початку жовтня. 
Пам’ятайте, що тривале зимове зберігання краще витримують сорти з фіолетовим забарвленням. Стиглою вважається кольрабі з діаметром стеблоплоду близько 8 см. Капуста, що переросла цей розмір, втрачає соковитість, стає жорсткою, волокнистою і малопридатною для їжі в сирому вигляді.
Для збирання кольрабі найкраще підходять сухі та сонячні дні. Якщо напередодні вночі був заморозок, то потрібно почекати до полудня, коли рослини відігріються. 
Коренеплоди кольрабі не зрізати, а треба висмикувати з коренем із землі. Коріння обтрусити і протерти м’якою ганчіркою. Листя обрізати ножем або секатором – до того ж залишити черешки довжиною 1-1,5 см. 
Потім плоди відправити на зберігання в підвал або на лоджію. Зберігати їх слід або в ящиках, або складеними в пірамідки за температури від 5° до 10° градусів.

Автор:
Інна Можейко