Корисні солодощі з гарбуза: мармелад та запіканка

28.10.2023 12:20 Корисно
Фото: zatyshok.net.ua Фото: zatyshok.net.ua

Багатьом дорослим не подобаються страви з гарбуза, адже він має специфічний запах. Але страви, які можна приготувати за цими рецептами, з превеликим задоволенням їдять як дорослі, так і діти. Навіть ті, які при одному погляді на гарбуз починають зазвичай вередувати. А все тому, що до гарбуза додані деякі секретні інгредієнти. 

Мармелад з гарбуза

Цей десерт діти просто обожнюють – гарбуз стає схожим на мармелад, дуже ніжний та смачний. Його можна давати їм замість цукерок, але користі від нього буде набагато більшою.  

Знадобляться: 

  • гарбуз – в очищеному вигляді 500 г
  • цукор – 100 г
  • сік половини лимона
  • желатин – 20 г (можна замість нього агар-агар – 7 г)
  • вода – 50 мл (для приготування желатинової суміші)

Гарбуз очистьте, наріжте шматочками, додайте трохи води та варіть так, щоб шматочки були цілі, але зварені. Дістаньте з води шматочки та в окремому посуді перебийте їх блендером, додайте лимонний сік та цукор, перемішайте добре.

Поки гарбуз вариться, займіться желатином: залийте його водою, перемішайте ретельно та залиште на 15 хвилин, щоб він набух. 

Перекладіть гарбузове пюре знов у каструлю, доведіть до кипіння, додайте желатин і варіть 5 хвилин, ретельно перемішуючи. 

Підготуйте форму, змастіть її вершковим маслом. Перелийте туди гарбузову суміш, дайте застигнути.

Вийміть готовий мармелад з гарбуза з форми, наріжте на шматки. Можна обсипати цукровою пудрою або кокосовою стружкою. 

Запіканка з гарбуза 

Запіканка з гарбуза

Для цієї страви вам не потрібні ані манка, ані борошно, ані крохмаль. У результати виходить смачна, ніжна та дуже корисна страва – особливо для тих, хто хоче схуднути. 

Знадобляться: 

  • гарбуз очищений – 600 г
  • родзинки – 100 г
  • чорнослив – 100 г
  • цукор – 3 ст. л.
  • вершки 20 % – 250 мл

Для приготування ніжної запіканки з гарбуза візьміть трохи різних сухофруктів. У рецепті сказано про поєднання гарбуза, родзинок і чорносливу, але ви можете взяти будь-які сухофрукти на свій смак – наприклад, замість чорносливу можна взяти курагу.

Родзинки і чорнослив перекладіть у різні миски. Щоб розпарити сухофрукти, залийте їх окропом і залиште на 3 хвилини. Воду злийте. Чорнослив наріжте великими кубиками.

Гарбуз наріжте теж кубиками, перекладіть у киплячу воду і відварюйте після закипання води 5 хвилин. Потім відкиньте на друшляк.

Форму для запікання змастіть вершковим маслом. Спочатку в форму викладіть увесь гарбуз. Потім посипте зверху цукром, родзинками і чорносливом.

Залийте вершками запіканку з гарбуза і поставте в розігріту до 200 градусів духовку. Випікайте 30 хвилин. 

Ми писали,     як приготувати варення з моркви на зиму .

Автор:
Ірина Мнішек