Рецепти салатів з омлетом: як приготувати майже французьку страву

09.01.2022 16:00 Корисно
1000.menu 1000.menu
Яйця — дуже «салатний» продукт. І кожна господарка має на озброєнні рецепт улюбленої страви з ними. Але не всі знають, що для салатів можна використовувати не тільки самі яйця, а й приготований з них омлет.

Салат з омлетом — родом з Франції, там цю страву готують давно, і кожна провінція має свій рецепт. Як відомо, французи — гурмани, тому не дивно, що вони віддають перевагу поживним, але при цьому легким стравам, які багаті на вітаміни й корисні речовини і при цьому відрізняються гармонійним поєднанням продуктів. Салат з омлетом відповідає цим вимогам: зазвичай він містить багато білків і легко засвоюється.

Для приготування салату з омлетом можна використовувати безліч продуктів: гриби і курку, свіжі і консервовані овочі, шинку із сиром… Любителі гострих і пікантних закусок можуть зробити салат з омлетом і корейською морквою, поклавши в нього грінки, яловичий язик, зелень. Можна приготувати низькокалорійний салат з омлетом і огірком, з додаванням пекінської капусти, томатів та ін. Або зробити більш поживну закуску, наприклад, салат з омлетом і сиром зі свіжими овочами.

А курячий салат з омлетом стане цілком самостійною стравою, яка зарядить енергією на весь день і не зашкодить фігурі. Варіантів безліч.

Щодо заправки, то для салатів з омлетом і капустою чи грибами краще використовувати сметану, додаючи до неї розчавлений часник. А для салату з омлетом та ковбасою, а також будь-яким іншим м’ясним інгредієнтом, ідеальною заправкою буде майонез. З добавок краще за все брати кунжут, насіння льону чи соняшнику, різноманітну зелень. А сіль можна замінити соєвим соусом.

Омлет у салат нарізають або локшиною (попередньо згорнувши його в рулетик), або квадратиками. Подають салат з омлетом зазвичай порційно. Заправку додають перед самою подачею.

А для тих, хто віддає перевагу перевіреним точним інструкціям, а не варіаціям на їхню тему, пропонуємо далі декілька рецептів салатів з омлетом.

 

Базовий омлет для салатів

Фото: klopotenko.com

Щоб приготувати салат із омлетом, потрібно спочатку зробити основу з яєць і молока, тобто власне омлет.

Знадобляться: яйця — 3‒4 шт., молоко — 0,5 склянки, борошно (кукурудзяний крохмаль) — за потреби, сир твердий — за бажанням, сіль — за смаком.

Збити яйця з молоком, додавши сіль з перцем. Оптимально спочатку збити яєчні білки в міцну піну, а потім акуратно влити жовтки з молоком, не перестаючи збивати масу, якщо міксером — то на середній швидкості. Для щільності можна додати трохи борошна або кукурудзяного крохмалю, але це варто робити, якщо замість повітряної маси хочеться отримати швидше млинець. Також у суміш можна додати тертий сир. Сковороду злегка змастити олією, щоб готовий омлет не вийшов занадто жирним. Вилити суміш на сковороду і смажити близько 3 хвилин,

 

Салат «Хрусткий»

Фото: povarenok.ru

Він дуже смачний, збалансований. Хруст пекінської капусти та смаженого бекону зливаються в єдине соло з ароматним сиром і омлетом. До того ж цей дуже простий і швидкий у приготуванні салат можна подати на святковий стіл для несподіваних гостей.

Знадобляться: капуста пекінська (або салат Айсберг) — 120 г, сир напівтвердий (Російський, Голландський тощо) — 60 г, бекон — 60 г; для омлету — яйця — 2 шт., сметана (молоко, вершки) — 2 ст. л., перець чорний мелений — за смаком, сіль — за смаком; для заправки — олія оливкова — 3 ст. л., лимонний сік — 1,5 ст. л., гірчиця готова — 0,5 ч. л., перець чорний мелений — за смаком, сіль — за смаком.

Змішати олію, лимонний сік, гірчицю, сіль і перець, збити виделкою. Нарізати дрібними кубиками (близько 5 мм) сир і перемішати його із заправкою, щоб трохи просочився. Нарізати шматочками бекон і обсмажити до хрусткої скоринки, зняти зі сковороди і відкласти, щоб стік зайвий жир. Яйця збити зі сметаною, сіллю та чорним перцем, вилити на розігріту сковороду, де смажився бекон, і приготувати омлет на невеликому вогні під кришкою до готовності. Нарізати пекінську капусту чи салат невеликими квадратиками. Охололий омлет нарізати маленькими квадратиками. З’єднати омлет, капусту і заправку, прикрасити смаженим беконом.

 

Салат з омлетом і шинкою

Фото: food.obozrevatel.com

Цей салат відрізняється оригінальним поєднанням продуктів. До того ж, він дуже смачний, тому зникає зі столу одним з перших. Такий салат можна приготувати і для повсякденної вечері, і на свято.

Знадобляться: шинка — 160 г, огірки солоні — 2‒3 шт., цибуля ріпчаста — 1 шт., сіль — дрібка, чорний мелений перець — за смаком; для маринування цибулі — вода — 150 мл, оцет — 0,5 ст. л., сіль — дрібка; для омлету — яйця — 4 шт., майонез — 2 ст. л., сіль — дрібка; для заправки — майонез — 4 ст. л., перець чорний мелений — за смаком; для смаження — олія — 1 ст. л..

Цибулю почистити, нарізати півкільцями й замаринувати (тепла кип’ячена вода + оцет + щіпка солі) на 10 хвилин. Потім маринад злити, а цибулю підсушити на серветці. Збити в мисці віночком яйця з майонезом і сіллю. На сковороді з невеликою кількістю олії підсмажити з отриманої яєчно-майонезної суміші 5 або 6 тонких омлетів, з обох боків. Охололі омлети згорнути рулетиком і нарізати локшиною. Огірки та шинку нарізати соломкою. З’єднати шинку, огірки, цибулю та омлетну локшину. Всипати сіль і перець, заправити майонезом і перемішати. Поставити готовий салат ненадовго в холодильник, щоб він настоявся.

 

Салат з креветками та сирним омлетом

Фото: eda.ru

У цій страві чудово гармонують хрумкі нотки листків салату і шматочків редиски, соковитість вишуканого делікатесу — креветок і ніжність сирного омлету. А ще салат дуже смачний, тож обов’язково сподобається.

Знадобляться: креветки — 200 г, салат Айсберг — 150 г, лимон — 0,5 шт., редис — 9 шт., цибуля зелена — 1 пучок; для омлету — яйця — 2 шт., сир твердий тертий — 3 ст. л., вершки — 1 ст. л., борошно — 1 ст. л.; для заправки — майонез — 3 ст. л., сметана — 2 ст. л., сіль — за смаком, перець чорний мелений — за смаком; для смаження — вершкове масло — 1 ст. л.

Креветки відварити в підсоленій воді, охолодити і збризнути соком, вичавленим з лимона. Листки салату порвати руками. Нарізати редис на тоненькі півкільця. Дрібно нарізати зелену цибулю. Скласти всі інгредієнти в салатницю. Приготувати омлет: яйця, вершки, сир і борошно — добре збити і підсмажити на вершковому маслі з обох боків. Охолодити й нарізати квадратиками. Змішати майонез зі сметаною, підсолити й поперчити. Додати в салатницю омлет, заправку й перемішати.

Автор:
Дарина Козуб