Рецепти страв з чорної смородини для сміливих господинь
Що зазвичай роблять з чорної смородини? Ну, вітаміни... ну, желе.. ну, морозять – з цукром або без... ну, ще у випічку додають. Пропонуємо два рецепти для сміливих господинь, в яких чорна смородина поєднується з дуже незвичними інгредієнтами – перцем та оселедцем.
Закусочний салат з чорної смородини та оселедця
Оселедець з чорною смородиною — це смілива, ніжна й оригінальна страва. Взимку для неї можна використовувати заморожені ягоди, але зараз літо – час смородини, тому беремо свіженьку та духмяну. Ваші рідні та гості будуть у захваті, адже ця страва прикрасить кожний стіл. Є тільки два «але»: перше – ця страва готується заздалегідь, бо вона повинна настоятися, і друге – вона дуже швидко «зникає» зі столу, бо дуже смачна.
Знадобляться:
- 250 г філе слабосоленого оселедця (якісного, бо це вирішить якість страви – краще купити цілий та приготувати філе власноруч)
- 150 мл сметани
- 1 велика солодка цибулина
- 100 мл рубленого кропу (не обов’язково)
- 1-2 ч. л. меду
- 150 г чорної смородини
- чорний перець (за смаком)
Готуємо спочатку заправку. Дрібно нарізаємо солодку (білу або червону) цибулину. Змішуємо сметану з медом, чорним перцем, цибулею і кропом, додаємо чорну смородину й ретельно перемішуємо. Ягоди смородини злегка розчавлюємо ложкою, щоб вони випустили сік.
Філе оселедця нарізаємо невеликими шматочками та додаємо до заправки, перемішуємо та ставимо на 12 годин.
Подавати можна у салатнику або у разі святкової події – порційно у креманках, прикрасивши зеленню та ягодами. Але є і більш «бюджетний» варіант – використати для бутербродів з чорним хлібом.
Найкраще ця закуска смакує з вареною картоплею.
Варення із смородини: чорне та з... перцем!
Так, смородина з перцем – це незвичне поєднання, але чому не спробувати та не урізноманітнити наше зимове меню?
Знадобляться:
- 1 кг чорної смородини
- 500 г цукру
- чорний перець горошком (за смаком)
Один кілограм смородини добре промиваємо, даємо воді стекти. Позбуваємося «хвостиків». Кладемо ягоди у каструлю з товстим дном. Засипаємо цукром та залишаємо на 10-15 хвилин, щоб ягоди дали сік.
Ставимо каструлю на маленький вогонь і терпляче доводимо до кипіння. На дуже слабкому вогні варимо 10–15 хвилин.
Беремо горошини чорного перцю (бажано, свіженькі – перевіряємо строк використання) та розчавлюємо лезом ножа на доволі великі шматки.
Коли варення буде майже готове, додаємо у каструлю перець. Не сиплемо весь одразу – робимо це поступово та пробуємо, адже у кожного своє розуміння гостроти.
Проварюємо ще хвилинку та знімаємо каструлю з вогню. Варення готове. Можна зберігати у холодильнику та потихеньку під’їдати, а можна розкласти по стерилізованих банках і закатати на зиму.
Раніше ми писали про сезонні страви з кабачків.
Більше корисних порад дивіться на нашому сайті.
Читайте також: Місячний календар садівника та городника на липень
Читайте також:
Зелень на зиму: три найкращі способи зберігання