Що робити, якщо вкусив кліщ – та як цьому запобігти?

22.05.2024 17:21 Корисно
Фото: 103.volyn.ua Фото: 103.volyn.ua

Ворога краще знати в обличчя: так можна краще зрозуміти, як діяти у випадку зіткнення. Останнім часом навесні та початку літа кліщі утворюють справжню навалу – принести їх можна навіть з городу. І невідомо, чи не захворієте ви після того, як кліщ вас укусив.

Найбільш небезпечні хвороби, які переносить кліщ

  • Кліщовий вірусний енцефаліт (КВЕ): уражає головний та спинний мозок, може призвести до інвалідності та летальних випадків.
  • Хвороба Лайма (кліщовий бореліоз): уражає багато органів та систем, може призвести до хронічних захворювань.
  • Туляремія: інфекція, яка уражає лімфатичну систему, шкіру та легені.
  • Геморагічна гарячка: група захворювань, які уражають кровоносну систему та внутрішні органи.

Чому кліщ є особливо підступним 

Спробуємо розібратися, які особливості поведінки кліща роблять його особливо підступним та небезпечним.

  1.  Непомітність. Кліщі – це майстерні маскувальники. Їх тіло зазвичай має коричневий або зелений колір, що дозволяє легко ховатися серед трави, листя та інших рослин. Це ускладнює їх виявлення, а отже, і профілактику укусів. До того ж вони дрібні, їх важко розгледіти. 
  2. Агресивність. Кліщі постійно шукають джерело їжі, яким може стати як тварина, так і людина. Кліщ може сидіти на траві або гілці дерева, чекаючи на свою жертву. Найчастіше вони сидять у траві на висоті 20–60 см і лише зрідка потрапляють на невисокі кущові рослини. Можна «спіймати» його навіть на газоні парку. 
  3. Складний життєвий цикл. Кліщі проходять через чотири стадії розвитку: яйце, личинка, німфа та доросла особина. На кожній стадії їм потрібна кров для живлення. Отже, кліщі небезпечні протягом усього життя.
  4.  Спосіб живлення. Кліщі харчуються кров’ю, яку висмоктують з тварин та людей. Під час укусу кліщ вводить у ранку спеціальну речовину, яка знеболює та розширює судини. Це робить укус практично невідчутним, тобто ускладнює його своєчасне виявлення.
  5.  Складність видалення. Кліщі мають на тілі спеціальні шипи, які допомагають чіплятися за шкіру та шерсть. Це ускладнює їх механічне видалення – частина кліща залишиться в шкірі, що може спричинити запалення та інші проблеми.

Особливості  тактики кліща

Коли кліщ чіпляється на ваш одяг, то залишається нерухомим, аж доки ви припините активно рухатися, сядете чи ляжете.

Саме тоді нападник починає шукати місце прикріплення до тіла – повільно переміщується знизу вгору. Цей процес може тривати від 30 хвилин до трьох і більше годин – іноді навіть кілька днів.

Раніше ми писали, що на Харківщині посилиться протидія сказу тварин

 Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а й згодом, перекочувавши з одягу. Не варто залишати вуличний одяг біля ліжка чи спати в ньому. Просте витрушування не допоможе позбутися кліща – треба попрати і попрасувати одяг.

Кліщі передають інфекції людям через укус. Коли кліщ смокче кров, він вводить у ранку свою слину, яка містить збудників захворювань. Збудники можуть потрапити в кров людини та рознестися по всьому організму.

Головне – профілактика

Це повинно стати правилом: ідете на природу – одягайтеся так, щоб зменшити можливість проникнення кліща під одяг. Носіть одяг, який закриває тіло: під час прогулянок у лісі, парку або на дачі одягайте сорочки з довгими рукавами, штани та шкарпетки. 

Ми також писали що треба знати, щоб уберегтися від сказу 

Використовуйте репеленти.

Друге «залізне» правило: повернулись з прогулянки – огляньте себе та дітей. Від ретельності огляду залежить ваше здоров’я. Почніть огляд знизу, від ступень, і поступово піднімайтеся вгору:

  •     лінія шкарпеток;
  •     підколінна впадина;
  •     нижня лінія трусів (пах), верхня лінія трусів;
  •     нижня лінія бюстгальтера, верхня лінія бюстгальтера;
  •     комір сорочки;
  •     лінія волосяного покриву на голові, вуха;
  •     волосся та шкіра голови – промацайте їх руками

Краще це робити при яскравому освітленні. 

Обробляйте прилеглі до будинку території: знищуйте траву та бур’ян, прибирайте опале листя, уникайте скупчення сміття.

Як правильно видалити кліща

У разі якщо все ж таки не вдалося уникнути зустрічі з кліщем, важливо його правильно видалити. Це непросто, адже треба, щоб його голова або хоботок не залишилися, бо це викличе зараження.

Можна скористатися пінцетом або спеціальним пристроєм для видалення кліщів – він продається у ветеринарних аптеках. 

Головне, що треба пам’ятати: 

  •  не тиснути;
  •  не виривати;
  • не заливати олією або спиртом;
  • акуратно викручувати за годинниковою стрілкою обертальними рухами;
  • продезінфікувати місце укусу.

Найпростіший спосіб видалення кліща не потребує спеціальних засобів. Вам потрібна тільки вушна паличка або сірник чи інша тонка паличка з щільно намотаною ватою на кінці та трохи води (саме води, а не олії – вона закупорює пори, і отрута кліща залишиться «законсервованою»). 

Кінчик палички розмістіть під невеликим кутом під тулубом кліща. Несильно натискаючи на шкіру, робіть паличкою кругові рухи за годинниковою стрілкою. Поступово кліщ почне «вигвинчуватися». Так можна витягнути його повністю, разом з хоботком і головою.

Після видалення кліща

Про це вже сто разів писали: видалили кліща – збережіть його у герметичному контейнері та здайте у лабораторію. Але будемо відверті: хто з вас відразу ж помчить за декілька десятків кілометрів здавати кліща на аналіз? Так, можна його заморозити – про всяк випадок. Бо якщо все добре, то добре. 

А ось якщо з вами буде відбуватися щось незвичне (дивний вигляд місця, де кліщ вас вкусив, або «з нічого» раптом висока температура та ознаки грипу), варто згадати, що вас укусив кліщ, розповісти про це лікарю та віддати вашу «заморозку» на аналіз. Це допоможе поставити правильний діагноз та швидко почати лікування. 

 

Автор:
Ірина Мнішек