Щоб тюль був білосніжним: вісім рецептів для досягнення результату

08.02.2024 18:20 Корисно
Фото: znaj.ua Фото: znaj.ua

Білосніжний тюль надає інтер’єру особливого шику, але з часом під впливом пилу, кухонного чаду та сонячних променів гардина може стати жовтуватою або посіріти. Не поспішайте засмучуватися: з цією проблемою можна впоратися як народними, так і спеціальними засобами. 

Перемо в машинці з обережністю

Легкий тюль з делікатного матеріалу можна пошкодити, якщо неправильно його доглядати. Щоб цього уникнути, дотримуйтесь кількох простих рекомендацій:

  1.  злегка струсіть пил, що накопичився на поверхні матеріалу;
  2.  акуратно складіть тюль, помістіть його у мішечок для прання або навіть звичайну наволочку та покладіть до барабана пральної машини. Якщо тканина сильно брудна, можна попередньо замочити її на 8–9 годин у прохолодній воді, додавши невелику кількість порошку;
  3.  можна додати засіб для видалення плям у рекомендованій виробником кількості; 
  4.  вибирайте делікатний режим у машинці та встановіть температуру 30–35 °С (гаряча вода може закріпити сірість та пожовтіння);
  5.  використовуйте віджим лише на низьких обертах, а краще – просто дати воді стекти з тканини;
  6.  розвісьте розправлений тюль одразу на карниз для сушіння, уникаючи прямого сонячного світла, – і прасування може не знадобитися. 

Читайте також, як зберегти ноги в теплі взимку

 Домашні засоби та рецепти для відбілювання 

Побутові засоби при відбілюванні тюлю треба використовувати залежно від типу матеріалу: 

 для органзи можна використовувати сіль, лимонний сік з нашатирним спиртом, лимонну кислоту, зеленку або синьку;

 шифоновий тюль краще відновити сіллю або милом;

 нейлоновий матеріал можна відбілити сіллю, содою, синькою, марганцівкою, зеленкою, милом, картопляним крохмалем;

 капрон добре відбілюється сіллю та оцтом;

 бавовна – непримхлива тканина, тому відновити її колір можна милом, крохмалем, перекисом водню та нашатирним спиртом.

Раніше ми писали також, як використати рис з «гуманітарки» для чищення суглобів

Отже, до роботи. Використовуємо те, що знайдеться в домі у кажній господині. 

  • Зеленка. Наберіть 200 мл води та додайте до неї 10 крапель зеленки і 2 ст. л. солі, перелийте розчин у миску з водою, витримайте гардину в тазу протягом 5 хвилин, прополощіть та сушіть без віджимання. 
  • Синька. Попередньо виперіть гардину. Розчиніть 1 ковпачок синьки у 10 л води, замочіть тюль у розчині. Час від часу перевіряйте результат – занадто довга витримка може зробити виріб синім. Прополощіть тюль у чистій воді, розвісьте для сушіння.
  • Сіль. Метод «працює» навіть із сильно брудним тюлем без особливих зусиль. На 10 л води візьміть 3 ст. л. крупної солі і половину склянки прального порошку. У цьому розчині замочіть тюль на 3–8 годин (можна залишити на всю ніч), а потім виперіть і прополощіть 2–3 рази. Якщо тюль з капрону, приготуйте для нього такий розчин: по 50 г солі, оцту та гелю для миття посуду розчиніть у теплій воді (до 40 °C) та замочіть гардину на годину. Далі прополощіть і сушіть розправленою. 
  • Картопляний крохмаль. Він має здатність утворювати на волокнах плівку, яка не дає бруду вбиратися в матеріал. В 1 склянку крохмалю додайте 250 мл води і добре розмішайте до однорідності. Якщо утворилися грудки, розчин процідіть. Вилийте у таз з водою і помістіть туди тюль на 6 годин. Потім акуратно відіжміть та сушіть у розправленому вигляді. 
  • Господарське мило та марганцівка. 100 г господарського мила натріть на тертушці та розчиніть в 1 л окропу. Окремо в склянці теплої води розчиніть дрібку марганцівки до стану, поки не розійдуться всі кристали. Додайте отримані розчини у таз з 6 л теплої води і ретельно перемішайте – у вас повинен утворитися світло-рожевий розчин з піною. Замочіть там тюль на 30 хвилин, потім виперіть зручним для вас способом та ретельно прополощіть. 
  • Лимонна кислота. Розчиніть один пакетик (25 г) лимонної кислоти в 3–5 л теплої води з температурою не вище 35 °C. Замочувати тюль потрібно 2 години, а після – випрати і висушити як зазвичай. Додатковий бонус такого методу очищення тканини – свіжий лимонний аромат.
  • Нашатир та перекис водню. Підготуйте таз з нагрітою водою. Додайте 1 ст. л. нашатирю і 2 ст. л. перекису водню 3 %. Ретельно розмішайте і замочіть там тюль на 30 хвилин. Потім його потрібно випрати та висушити звичайним способом.
  • Лимонний сік та нашатирний спирт. 2 ст. л. лимонного соку, 2 ст. л. засобу для прання (можна брати порошок або гель), 3–5 крапель нашатирного спирту додайте в ємність з 5 л води, залиште до розчинення. Тканину залиште в цьому розчині на 5–7 годин (можна на ніч), потім прополощіть та висушіть.
Автор:
Ірина Мнішек