Які напої допоможуть перемогти застуду

29.10.2019 08:00 Корисно
фото venskayadacha.com фото venskayadacha.com
Зазвичай при перших ознаках застуди лікарі рекомендують постільний режим і достатнє пиття. І якщо з першим пунктом усе зрозуміло, то що краще пити, аби якомога швидше одужати?

Напої, причому саме теплі, а не гарячі, чудово справляться з проя­вами захворювання. Вони зігрівають організм і знімають втому, дають сил, а ще полегшують носове дихання і відходження мокроти, зменшують першіння в горлі і больові відчуття.
Чай з лимоном та медом. На першому місці серед напоїв — неміцний чорний або зелений чай, у який варто додати чайну ложку меду й кілька кружечків лимона. Мед має протизапальну, бактерицидну, потогінну, тонізуючу і зміцнювальну дію, це так званий «енергетик», який «зарядить» ослаблений хворобою організм. А допоможе йому в цьому вітамін С, яким радо поділиться лимон. Головне — додавати і мед, і лимон треба не в окріп, щоб не руйнувались корисні речовини. А ще сам зелений чай теж має противірусні властивості та збільшує активність імунних клітин, і ним можна навіть полоскати горло — це ефективна профілактика застудних захворювань і грипу.
Малиновий чай з квітками липи. Якщо на вашій ділянці росте липа та малина, ви просто зобов’язані в сезон сушити листя і ягоди малини та заготовлювати квітки липи. Восени та взимку чай, який ви будете заварювати з них, допоможе швидше подолати застуду та укріпити імунітет. Якщо ягід малини немає, згодиться й малинове варення.


фото gastronom.ru

Чай з шипшини. Шипшина багата на вітамін С. Щоб приготувати цілющий напій, потрібно подрібнити сухі плоди шипшини (3 ст. л.), перекласти їх у термос, залити їх 0,5 л дуже гарячої води (90 градусів) та залишити на ніч настоюватися. Уранці процідити й пити 0,5 склянки 4 рази на день за 30 хвилин до їди.
Чай з ехінацеї — ще один природний «ключ до здоров’я». Вживання чаю з ехінацеї при перших ознаках застуди допомагає зменшити тяжкість і тривалість хвороби, стимулює захисні функції імунної системи, зменшує біль у горлі та сприяє зниженню високої температури. А щоб користь була максимальною, треба заварювати суху сировину не менш ніж 10 хвилин. Будьте уважними: лікарі не рекомендують пити чай на основі ехінацеї більше ніж два тижні поспіль. На думку деяких дослідників, це може не піти на користь імунній системі орга­нізму.
Імбирний чай. Імбир має високі протизапальні властивості, зміцнює імунітет і підвищує працездатність. Крім того, він чудово знімає стрес і повертає хороший настрій. Треба залити окропом 0,5 ч. л. натертого кореня імбиру, за бажанням додати цукор або мед і дрібку чорного меленого перцю. Ще один рецепт: 1 склянку гарячої води змішати з 1 ст. л. меду, 1 ст. л. соку лимона, 0,5 ч. л. подрібненого імбирного кореня і дрібкою кориці.


фото zavarka.life

Чай з шавлії та чебрецю. Такий напій має сильні протизапальні властивості, стимулюватиме імунну систему, допоможе знизити температуру і швидко «поставить на ноги». Дуже ефективний у лікуванні грипу та ангіни. Для приготування напою треба з’єднати 0,5 ст. л. чебрецю і стільки ж шавлії, заварити окропом, настоювати 10 хвилин.
Ромашковий чай. Ромашка сама собою має протизапальні властивості, а якщо додати до неї липу та мед, це посилить корисний ефект. Треба взяти по 1 ч. л. квіток ромашки і квіток липи, заварити 1 склянкою окропу, настояти 20 хвилин, процідити. Пити по 1/3 склянки 3 рази на день до їди. Можна додати мед.

Автор:
Олеся Скачко