Врятоване в Ізюмі Євангеліє демонструється на виставці у Швеції (оновлені дані)

19.02.2024 21:58 Культура
Фото: Ольга Сошникова Фото: Ольга Сошникова

У Стокгольмі в Музеї шведської армії відкрилася Міжнародна виставка «Перехрестя: Швеція – Україна крізь 1000 років».

Харківський історичний музей імені М.Ф.Сумцова представляє на виставці Євангеліє Апракос 1707 року, в якому було стерте ім'я гетьмана Івана Мазепи, якого було віддано анафемі, через його перехід на бік шведського короля Карла XII під час Північної війни, повідомляє Слобідський край.

Як  передає зі Стокгольму керівниця Харківського історичного музею імені М.Ф.Сумцова Ольга Сошникова, цікава подача експонату, він представлений в закритому вигляді, щоб насолодитися красою окладу, але фото місця, де стерте ім'я гетьмана, промовисто каже про це з переднього фону експозиції.

Експонати виставки

Євангеліє на виставці у Швеції  / Фото: Ольга Сошникова

Головний організатор виставки «Перехрестя: Швеція – Україна крізь 1000 років»  від України – Національний музей історії України у Другій світовій війні. Проєкт втілюється спільно з Національним архівом Швеції та національними шведськими музеями військової історії.

Метою виставки є показати тисячолітні історичні та культурні зв'язки між Україною і Швецією, підкреслити артефактами з українських та шведських музеїв і архівів європейське коріння нашої країни, відчути підтримку Швеції в нашій боротьбі за свободу та демократичні цінності.

На виставці представлені артефакти з 20 музеїв, архівів, а також приватних колекцій України. 

– Це масштабна культурна подія року! – говорить Ольга Сошникова. – Виставку відкривав Король Швеції Карл XVI Густав.

Проєкт буде тривати рік.

Оновлено

Заступник Ізюмського міського голови Володимир Мацокін спростував інформацію про те, що на вистаці у Швеції представлене Ізюмське Євангеліє.

«Напристольне Євангеліє з нашого краєзнавчого музею ні в якій ні Швеції. Євангеліє на реставрації, в Україні. Довіряйте тільки офіційним джерелам. Ось вам фото», - написав Володимир Мацокін на своїй сторінці у соцсережі Фейсбук.

Напристольне Євангеліє з міста Ізюм

Напристольне Євангеліє з краєзнавчого музею Ізюма / Фото: Володимир Мацокін 

Нагадаємо, Євангеліє, якому понад 300 років, до війни зберігалось в Ізюмському краєзнавчому музеї ім. М. В. Сібільова. Під час окупації завдяки героїзму музейної співробітниці його вдалося врятувати

Автор:
Дмитро Саломанка