Аміачна небезпека, офлайн-навчання та масштабна дерусифікація: підсумки тижня на Харківщині

11.06.2023 17:20 Новини

Головні події Харківської області за тиждень 5-11 червня 2023 року.

Як повідомляв «Слобідський край», 5 червня у Куп‘янському районі російські військові пошкодили трубопровід з аміаком.  В області було розгорнуто Штаб із ліквідації наслідків ситуації. На щастя, на станції спрацювали запобіжні клапани. Завдяки цьому витік аміаку був відносно незначний – у Масютівці заміри показали 7 нанограмів на кубометр при безпечних значеннях до 10 нанограмів. У Куп’янську аміаку в повітрі взагалі не було. Однак обстріли аміакопроводу не припиняються. За добу 10-11 червня  ворог обстрілював його двічі.  Витоку аміаку та загрози для цивільного населення немає. 

Минулого тижня на Харківщині обговорювали можливість очного навчання. Наразі розглядають можливості відновлення навчання в Лозівському та Красноградському районах Харківської області та північній частині Богодухівського.  Утім, остаточне рішення буде ухвалюватися напередодні нового навчального року з урахуванням усіх ризиків.

У той же час у деяких громадах  Харківської області можуть оголосити примусову евакуацію дітей. Це стосується Вовчанського і Куп'янського напрямку та пов'язано з ворожими обстрілами, які посилилися.

Тривають перевірки  4 265 бомбосховищ та укриттів на Харківщині, яку розпочали 2 червня.  Станом на 8 червня  під час перевірки укриттів 245 з них були зачинені, а 600 – у незадовільному стані.

У Краснокутській громаді Харківської області через ворожий удар по об’єкту нафтогазової інфраструктури і пожежу, яка виникла внаслідок цього, відбулися шкідливі викиди в атмосферне повітря. 9 червня голова Краснокутської громади Ірина Карабут закликала  населення громади, а особливо жителів селища Краснокутськ, села Качалівка та села Любівка, не відкривати вікна, здійснити вологе прибирання в оселях і обмежити перебування на вулиці цими вихідними. 

9 червня в селі Кам’янка Ізюмського району 36-річний чоловік на подвір'ї свого домоволодіння знайшов каструлю, яку вирішив викинути. Коли чоловік кинув її, здетонував вибуховий пристрій.  Постраждалий отримав хімічні опіки. Його доставили до місцевої лікарні. 

У Дергачівській громаді розпочалася масштабна дерусифікація. З 10 червня там розпочинаються громадські слухання. Топонімічна комісія визначила та затвердила перелік вулиць, провулків, в’їздів, тупиків та площ, які потребують перейменування. З 916 об’єктів топоніміки до переліку тих, що потребують нових назв, увійшло 182.

Автор:
Інна Можейко