Соціальні ініціативи: розвиток Кегичівської громади в умовах війни

Громади на зв'язку
13.06.2024 14:21 Область Online
Відкриття Центру життєстійкості/Фото: Кегичівська селищна рада Відкриття Центру життєстійкості/Фото: Кегичівська селищна рада

У Кегичівській громаді реалізують програми, спрямовані на підтримку місцевих жителів, допомагають вразливим верствам населення, вимушеним переселенцям, воїнам та їхнім родинам.

За підтримки Дитячого фонду ООН, ЮНІСЕФ, реалізовані чотири ініціативи: цифровий освітній центр «СпівДія заради дітей», молодіжний центр «GarDen», «Простір, дружній до дитини» та Центр життєстійкості.

Освітній дитячий центр

Цифровий освітній центр «СпівДія заради дітей» створений для забезпечення психоемоційної підтримки дітей, безперервного доступу до дистанційної освіти та можливості надолуження освітніх втрат. Навчальний простір обладнаний необхідними пристроями та матеріалами для дистанційного навчання, тут працюють координатор, ментори і вчителі, які пройшли відповідну підготовку.

– Діти мають рівний доступ до комп’ютерів. У них є можливість надолужити знання з математики, української мови та початкової школи. Також вони отримують психоемоційну підтримку та формують навички емоційної стійкості через програму неформальної освіти та взаємодії з дорослими й однолітками, – розповідає координаторка Центру Олена Дорошенко.

Послуги освітнього центру отримують 339 дітей.

Цифровий освітній центр «СпівДія заради дітей», Кегичівка/фото: Кегичівська селищна рада

Цифровий освітній центр «СпівДія заради дітей»/фото: Кегичівська селищна рада

Молодіжний центр

Молодіжний центр «GarDen» об’єднує активну і креативну молодь. Тут проходять тренінги, освітні та профорієнтаційні заходи.

У приміщенні, де розташований молодіжний центр, коштом ЮНІСЕФ зроблено сучасний капітальний ремонт. Приміщення облаштоване новими меблями та комп’ютерною технікою.

Молодіжний центр «GarDen», Кегичівка/фото: Кегичівська селищна рада

Молодіжний центр «GarDen»/фото: Кегичівська селищна рада 

На базі молодіжного центру працює безкоштовна мультифункціональна мобільна аудіовізуальна студія «Контента» для підлітків і молоді, яку розробила ГО «Культурна платформа Закарпаття» спільно з ЮНІСЕФ Україна.

У студії можна записувати вокал і музику, знімати відеоблоги та подкасти.
– Ми третя громада в Україні, де запрацювала така студія. У нас багато талановитої молоді. Є співочі колективи, які прагнуть записувати власну музику, але раніше у них не було такої можливості, – каже директорка молодіжного центру Анастасія Демічева.

«Контента» працює за графіком молодіжного центру «GarDen». У визначені години молодь громади може безкоштовно скористатися всім устаткуванням. Реалізувати проєкти молоді допомагають працівники Центру.
 
Функціональні можливості студії: 
• запис вокалу та інструментів;
• зведення власних музичних треків; 
• запис та знімання подкастів;
• запуск стрімів та прямих ефірів; 
• робота з ліцензійним програмним забезпеченням Ableton Live та Native Instruments.

Селищна рада організувала підвезення сюди дітей із віддалених населених пунктів громади.

 – Кожна дитина повинна мати рівний доступ до всіх послуг. Ніхто не має залишитися поза увагою, адже діти – то наше майбутнє, – впевнений Кегичівський селищний голова Антон Доценко.

«Простір, дружній до дитини»

«Простір, дружній до дитини» – місце, де діти разом зі своїми друзями та батьками отримують психосоціальну допомогу, змістовно проводять дозвілля. Звернувшись до кваліфікованих спеціалістів, тут можна знизити рівень тривожності, покращити ментальне здоров’я, налагодити стосунки в родині. На базі «Простору» працює мобільна бригада з надання психосоціальної підтримки населенню.

«Простір, дружній до дитини», Кегичівка/фото: Кегичівська селищна рада

«Простір, дружній до дитини»/фото: Кегичівська селищна рада

Центр життєстійкості

Центр життєстійкості створений на базі «Центру соціальних служб», який з’явився в громаді у жовтні 2023 року, а повноцінно функціонує з 1 січня 2024 року. У «Центрі соціальних служб» надаються такі базові послуги: соціальна адаптація, екстрене (кризове) втручання, консультування, соціальний супровід, представництво інтересів, соціальна профілактика, інформування.
 
З початку поточного року соціальними послугами охоплено 515 осіб.

Соціальні служби в громаді проводять профілактичні заходи, здійснюють супровід сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, супровід дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей.

На сьогодні послуга соціального супроводу надається 11 дитячим будинкам сімейного типу, 5 прийомним та 3 патронатним сім’ям. На обліку перебуває 74 вихованці дитячих будинків сімейного типу, 9 прийомних дітей і 7 – у патронатних родинах.

Провідними фахівцями із соціальної роботи надається послуга соціального супроводу 17 сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Безпосередньо Центр життєстійкості – це дружній, безбар’єрний простір, куди можуть звертатися всі, хто потребує психологічної допомоги чи перебуває у скрутних життєвих ситуаціях.
 
Тут кожен житель громади може безкоштовно отримати кваліфіковану психосоціальну підтримку і, за потреби, направлення до фахівців вужчої спеціалізації. Йдеться про сім’ї з дітьми, ветеранів і членів їхніх родин, внутрішньо переміщених осіб (на території громади мешкає 6300 ВПО). Допомогу в Центрі надають фахівці із соціальної роботи та психологи.
 
– Ми запроваджуємо нові послуги, яких у громаді не було раніше. Створили команду, що надаватиме послугу раннього втручання. У ній задіяні лікар, логопед, психолог і соціальний працівник. Також плануємо послугу денного догляду за державними стандартами, до якої залучатимемо фахівців з ексклюзивно-ресурсного центру – психолога і логопеда. У нас є догляд денного перебування, де мама може на годину-дві залишити дитину, щоб зайнятися вирішенням особистих питань. У Центрі життєстійкості є й помічник ветерана, який прийде на допомогу та проконсультує ветеранів, учасників бойових дій та їхні родини, – розповідає перша заступниця Кегичівського селищного голови Людмила Квока.

Люди отримують допомогу в затишному комфортному приміщенні, відремонтованому коштом європейських партнерів та за підтримки Дитячого фонду ООН, ЮНІСЕФ, в Україні.

Центр життєстійкості, Кегичівка/фото: Кегичівська селищна рада

Центр життєстійкості/фото: Кегичівська селищна рада

Як зазначає Людмила Квока, реалізувати всі 4 проєкти вдалося завдяки міжнародним партнерам та співпраці з Харківською обласною військовою адміністрацією. Тепер діти мають можливість адаптуватися, проводити свій вільний час, підтягувати навчання, надолужувати освітні втрати та отримувати психологічну підтримку, що особливо важливо під час війни.
 
Проєкт «Мінімальний пакет інтегрованих соціальних послуг для сімей з дітьми» впроваджується ЮНІСЕФ в Україні за підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KFW) та реалізується у партнерстві з Українською мережею за права дитини, БФ «СОС Дитячі Містечка» Україна, ГО «Соціальна Синергія», Українською освітньою платформою.

– Щиро дякуємо Міністерству соціальної політики, Харківській обласній військовій адміністрації, Дитячому фонду ООН, ЮНІСЕФ, в Україні та всім, хто підтримав нашу громаду під час реалізації цих соціально значущих ініціатив. Для нас головне – мешканці громади. Ми повинні створити всі умови, щоб люди залишалися тут. Щоб наші діти, навіть під час війни, могли себе віднайти і реалізувати, адже їм у майбутньому відбудовувати могутню вільну Україну. Дякуємо ЗСУ і віримо у Перемогу, – говорить Кегичівський селищний голова Антон Доценко.

Раніше ми писали, Кегичівська громада допомагає військовим з перших днів війни. А крім цього, надійно тримає тил – зміцнює економіку області, піклується про незахищені верстви населення та допомагає своїм жителям у ці непрості часи.

 

Автор:
Надія Янінович