Як оформити керування чужою автівкою

31.07.2024 11:20 Суспільство
Фото: porady.org.ua Фото: porady.org.ua

Призначити належного користувача можна через «Дію». Як це зробити правильно?

Для того, щоб керувати чужою автівкою, потрібно, щоб власник авто призначив вас належним користувачем. 

Належний користувач – це фізична особа, яка на законних підставах керує транспортним засобом, який їй не належить. Тобто за порушення правил дорожнього руху відповідатиме не власник, а водій авто. До того ж у належного користувача відображатиметься свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, яким він керує, у застосунку «Дія». 

Призначити належного користувача можна в будь-якому зручному сервісному центрі МВС або онлайн у «Кабінеті водія» чи в «Дії». 

У «Кабінеті водія» власника має відображатись свідоцтво про реєстрацію автомобіля, а в особи, яка керуватиме цим авто, – посвідчення водія відповідної категорії. Під час оформлення заявки вносяться електронні адреси й номери телефонів учасників угоди, а також ідентифікаційний код майбутнього належного користувача. Власник і майбутній належний користувач можуть оформлювати документи віддалено завдяки цифровим підписам. 

При оформленні послуги в «Дії» власник авто створює запит на шеринг у вигляді QR-коду. Водій сканує цей код з телефону власника та підтверджує намір стати належним користувачем. 

Юридичні особи також можуть призначити належних користувачів на свої авто. Раніше ця послуга для підприємств була доступна лише в сервісному центрі МВС. Наразі юридичні особи можуть призначити належного користувача онлайн через «Кабінет водія» для бізнесу. 

 Увага! За порушення правил дорожнього руху в такому випадку відповідатиме не власник, а водій авто.

Раніше ми писали, що статус УБД можна буде оформити на порталі Дія.

Автор:
Ірина Мнішек