Чужих дітей не буває: на Харківщині родини із сімейними формами виховання отримають 50 тисяч гривень

15.02.2024 13:56 Суспільство
Фото: ХОВА Фото: ХОВА

У 2024 році родинам із сімейними формами виховання у Харківській області виплатять 50 тисяч гривень.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на ХОВА.

Родина Алькема однією з перших утворила дитячий будинок сімейного типу в Богодухівському районі Харківщини. Цього року вони відзначатимуть своє 15-річчя та отримають від держави одноразову грошову допомогу в розмірі 50 тисяч гривень, розповіла заступниця очільника ХОВА Віта Ковальська. У 2024 році з нагоди 15-річчя функціонування ДБСТ в області планують виплатити таку допомогу 27 родинам

За ці роки до родини Наталії та Анатолія Алькема влаштували 24 дитини. Наразі тут перебувають 8 дітей, а 16 – вже вибули у зв’язку із закінченням навчання та досягненням повноліття. Наймолодшому вихованцю – 8 років, найстаршій – 17 років. На початку повномасштабної війни сім’я взяла ще три дитини, у 2023 році – ще одну.

Прийомна родина Алькема

Діти родини Алькема на Харківщині

Діти з родини Алькема / Фото: ХОВА

Троє колишніх вихованців ДБСТ зараз боронять Україну зі зброєю в руках у лавах ЗСУ. 

– Ми завжди підтримуємо відносини з усіма нашими вихованцями навіть, коли вони вибувають із сім’ї. Уже навіть маємо кількох онуків, – зазначив Анатолій Алькема.

Голова родини Анатолій Алькема

Анатолій Алькема / Фото: ХОВА 

Нагадаємо, у межах Програми підтримки та розвитку сімейних форм виховання в Харківській області на 2023-2027 роки при створенні дитячого будинку сімейного типу, прийомної сім’ї або патронатної родини передбачена виплата 30 тисяч гривень допомоги та 50 тисяч – з нагоди їх 15-річного функціонування. Також за словами Анатолія, минулого року завдяки Фундації Олени Зеленської усі діти отримали нові планшети для навчання, меблі і побутову техніку.

Окрім того, передбачена щомісячна виплата ДБСТ та прийомної сім'ї у розмірі 5 тисяч гривень, які взяли на виховання дитину, позбавлену батьківського піклування або з інвалідністю підгрупи А.

– Розвиток альтернативних форм сімейного виховання – одне з наших пріоритетних питань. Працюємо над покращенням умов проживання родин, які взяли на виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, – додала Віта Ковальська.

Раніше ми писали:

«Головне, що виростають справжні люди»: історія прийомної родини з Лозової

«Що б не було раніше, у нас буде по-іншому»: історія патронатної родини з Краснокутська

«Де троє, там і десятеро»: історія прийомної родини з Пісочина