Відвідувати ліси Харківщини заборонено: що відомо

02.07.2024 16:50 Суспільство
Фото: Слобожанський лісовий офіс Фото: Слобожанський лісовий офіс

У зв’язку з надзвичайно сухою та спекотною погодою, в лісах Харківщини та Полтавщини оголошений найвищий – 5 рівень пожежної небезпеки. За таких умов відвідувати ліси заборонено: під час спеки ймовірність виникнення та поширення вогню зростає. 

Як розповіла кореспондентці медіа «Слобідський край» фахівчиня зі зв’язків із громадськістю Слобожанського лісового офісу Лілія Гнатенко, у філіях офісу працюють 40 рейдових бригад. Вони постійно контролюють пожежну ситуацію в лісах, особлива увага приділяється хвойним насадженням. 

Крім цього, лісівники вживають профілактичних заходів, аби вберегти ліс від вогню: прокладають мінералізовані смуги та розриви, перекривають позапланові дороги, підрізають гілки у хвойних молодняках, проводять роз'яснювальну роботу з населенням.
 
«Розуміння та дотримання необхідних правил і заходів безпеки допоможуть зберегти ліси. Адже 90 % випадків лісових пожеж стається саме через людську недбалість», – зазначила Лілія Гнатенко.

У Слобожанському лісовому офісі наголошують – для запобігання та зменшення ризику лісових пожеж важливо дотримуватись кількох простих правил:

▪️не розводити багаття в лісі та лісопосадках;
▪️не заїжджати на територію лісового фонду транспортними засобами (крім транзитних шляхів);
▪️не палити, не кидати в лісі та лісопосадках непогашені сірники та недопалки;
▪️не залишати в лісі просякнуте мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;
▪️не випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, сільськогосподарських угіддях, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо межують з лісовими масивами.

Для безпечного відпочинку лісівниками створена мережа рекреаційних пунктів, де можна комфортно організувати дозвілля без шкоди для лісу.

Лісівники просять берегти ліс, а також не забувати, що в умовах воєнного стану відвідувати ліси в Харківській області – заборонено!

Також нагадують, що порушення правил пожежної безпеки в лісах тягне адміністративну або кримінальну відповідальність.

 У разі виявлення займання в лісі слід негайно телефонувати за номером «101».

Раніше ми писали, що філії Слобожанського лісового офісу ДП «Ліси України» для патрулювання лісів придбали 25 сучасних автомобілів, з них 10 отримали лісівники Харківщини.

Лісівники Борівської громади отримали пожежні автомобілі на заміну знищених окупантами.

Оперативні новини читайте в нашому Telegram

Автор:
Надія Янінович