На Харківщині працює унікальний для України проєкт з реабілітації військових

09.05.2023 13:52 Суспільство

У Харківській області вже майже рік працюють мобільні бригади реабілітологів, які приїжджають прямо на позиції і допомагають військовим відновитися після травм та постійного носіння амуніції. За цей час лікарі пройшли шлях від волонтерів до позаштатної групи фізичної реабілітації ЗСУ.

Про це повідомляє медіа «Слобідський край».

Група фізичної терапії та реабілітації Healthy body працює в Харківській області з літа 2022 року. Тоді фахівці на волонтерських засадах допомагали військовим у відновленні. Перші прийоми були проведені приблизно в червні-липні.

– Під час жорстоких боїв за звільнення Харківської області командуванням було поставлене завдання щодо реабілітації військових, які несли службу без відпусток та медичних направлень. Тобто ініціатива пішла від військових, і на нашу потребу відгукнулися волонтери, які змогли дозволити собі на початку раз на тиждень робити масажі військовослужбовцям, – зазначає координатор проєкту Healthy body Олег Шевцов.

За рік команда розширилася до п’яти постійних членів та перетворилася на повноцінну виїзну бригаду. У них є все необхідне для реабілітації обладнання: мобільні апарати для ударно-хвильової терапії, електростимуляції, ультразвукової діагностики тощо. Військовий фізичний терапевт проєкту Сергій Іванов називає їх діяльність «міні-реабілітаційним центром».

Реабілітологи проводять процедуру військовому Харківського гарнізону

Керівництво з боку військових, яке домовляється про виїзд бригади на позиції, має надати фізіотерапевтам порожнє приміщення, стіл, де можна розмістити апаратуру, а також джерело живлення для техніки.

– Якщо вони примудряються протопити приміщення, то організація взагалі виходить ідеальною, – підкреслює Сергій Іванов.

Крім того, начальник медичної служби має скласти списки тих, хто має проблеми, та розподілити бійців за часом.

Здебільшого робочий день реабілітологів починається о 8.00, коли вони виїжджають до передових позицій військ. Дорога та підготовка апаратури до роботи тривають приблизно до 10.00, після чого вже проводиться безпосередня реабілітація військових – до 18.00–19.00.

Виїзний прийом складається з декількох етапів. Перший – це діагностика, збір анамнезу, опитування та ортопедичні, неврологічні, мануально-м’язові тести.

– Зважаючи на зібрані дані та попередню гіпотезу про діагноз, влаштовується вся концепція сеансу для кожного окремого випадку. Це можуть бути масажні, мануальні техніки або фізіотерапевтичні процедури, – розповідає Сергій Іванов.

Якщо у бійця є підозри на розриви зв’язок або ушкодження суглобів, то проводиться дослідження на апараті УЗД.

Як зазначає Сергій Іванов, за один день реабілітологи можуть обслуговувати до 40 осіб, однак це залежить від того, скільки терапевтів приїхало в групі, та від складності кожного окремого випадку. Один терапевт може за день допомогти вісьмом військовим.

Фізіотерапевти працюють з військовими, які потребують реабілітації

Здебільшого фізіотерапевти здійснюють виїзди в рамках Харківського гарнізону, однак бувають відрядження на інші напрямки, наприклад, на Бахмутський.

– У нас велике навантаження, і ми робимо акцент на бойові бригади, що несуть службу на передових позиціях. Є багато підрозділів, до яких ми із задоволенням би повернулися, наприклад, хлопці, які патрулюють нічний Харків у комендантську годину. Але в нас усе розписано, і ми не можемо їм навіть день приділити, – каже Олег Шевцов.

Координатор проєкту пояснює це тим, що не вистачає людей. Проте вже є план як співпрацювати із закладами вищої освіти Харкова, зокрема з Державною академією фізичної культури та Національним університетом імені В. Н. Каразіна. У Healthy body хочуть практикувати студентів та залучати їх до роботи на безпечній від фронту відстані.

Наразі проєкт Healthy body входить до складу Оперативного угруповання військ «Харків» як експериментальна позаштатна група фізичної реабілітації. Станом на квітень 2023 року це єдина подібна організаційна одиниця в українській армії.

Реабілітаційна бригада працює з військовими прямо на позиціях

Своєю головною метою організатори проєкту визначили створення окремої посади фізичного терапевта в кожній бригаді, адже у війську великий попит на такі послуги, який майже не задовольняється. Як зазначає Сергій Іванов, подібна посада впроваджена в арміях країн НАТО і добре себе зарекомендувала.

– Наша команда працює на знос, щоб довести, що ця посада – необхідність. Ми хочемо добитися державної програми чи рішення військового командування, щоб у кожній бригаді були фізіотерапевти, які б займалися тільки реабілітацією та отримували за це зарплатню, – підсумовує Сергій Іванов.

Якщо будь-який підрозділ Харківського гарнізону хоче домовитися щодо організації виїзду бригади фізичної реабілітації на позиції, то необхідно звертатися до координатора проєкту капітана Олега Шевцова за телефоном: +380970464942.

Раніше ми розповідали про військового з позивним «Калина», який 25 лютого 2022 року вирішив попрощатися з цивільним життям та пішов до військкомату.

А також про бійця, який втратив ногу та повернувся на службу.

Також ми розповідали про Євгена з позивним «Жека», який служить у Богодухівському окремому батальйоні Харківської окремої бригади сил ТрО.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор:
Олександр Манченко