Працюють лікарні, банки, пошта: як за рік змінилося життя на деокупованій частині Харківщини

30.01.2024 16:21 Суспільство
Фото ілюстративне, «Слобідський край» Фото ілюстративне, «Слобідський край»

Українські військові звільнили вже 565 населених пунктів Харківської області. Наразі там проживає понад 183 тисячі осіб, з них майже 19 тисяч дітей та більш ніж 11 тисяч осіб з інвалідністю.

Про це «Слобідський край» пише з посиланням на Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Головним завданням після звільнення є забезпечення нормального життя для мешканців. Тож тривають відновлювальні роботи критичної та соціальної інфраструктури.

Гуманітарна допомога

Гуманітарною допомогою охоплено 100 % населення деокупованих територій (ДОТ). Мешканцям вже надано понад 6 тисяч тонн продуктів харчування та іншої гуманітарної допомоги.

Електро-, газо-, водопостачання

Електроенергія доступна вже у 397 населених пунктах. Також ремонтують газові мережі, які через пошкодження потребують відновлення. Централізоване водопостачання відновлено у 107 населених пунктах.

Медицина

Наразі на ДОТ працюють 160 закладів медицини. Також нещодавно на Харківщині запрацювала перша мобільна аптека в Україні.

Фінансові установи

Відновлено роботу 13 відділень банків і 43 банкоматів.

Поштовий зв’язок

Станом на кінець січня поштовим зв’язком охоплено 532 населені пункти. З метою максимального охоплення деокупованих громад поштовими послугами проводиться оптимізація шляхом переходу зі стаціонарних відділень пошти на пересувні.

Нагадаємо, повномасштабне вторгнення завдало значної шкоди аграрному сектору Харківської області. Велика кількість посівних площ замінована та не придатна до використання, до частини земель немає доступу. 

Автор:
Галина Гришко