Відремонтували трофейний БТР і отримали у «подарунок» танк

13.10.2023 11:20 Суспільство
Фото: АрміяІнформ Фото: АрміяІнформ

Військовослужбовці окремої танкової Залізної бригади Олександр і Віталій дружать уже багато років, до того ж вони куми. Друзі розповіли, чому вирішили стати танкістами та як допомогли тероборонівцям під Барвінковим, а в обмін отримали трофейний танк. 

Поспілкувавшись з працівниками військкомату, друзі вирішили приміряти однострій танкістів. Вони зналися на двигунах, тому були впевнені, що в Залізній бригаді знайдуть своє покликання. Першим місцем проходження служби для них став ремонтний підрозділ бригади. Історію друзів-танкістів опублікувало видання «АрміяІнформ», повідомляє «Слобідський край»

– Ми працювали там кілька тижнів, відходячи від танків лише, щоб поїсти, та на короткий відпочинок: приводили до ладу двигуни, кріпили на танки активний захист. Мій брат ремонтував та налаштовував радіотехніку – він добре знається на ній, – говорить Олександр.

Згодом батальйон перекинули на передову поблизу Барвінкового. Крім ремонту техніки, чоловіки виконували безліч завдань як водії – підвозили їжу на позиції побратимам, доставляли хворих до медичних установ тощо. Якщо випадала вільна хвилина – займалися самоосвітою: вивчали інструкції з користування бойовими машинами, будову різних вузлів, систем та агрегатів.

– Одного разу до нас звернулися хлопці з тероборони. Вони викрали в росіян БТР. І так поспішали відігнати його на свої позиції, що поїхали навпростець по мінному полю. Ну і, звісно, підірвалися. Не критично, але машина встала. А за те, що ми допоможемо їм, пообіцяли показати, де стоїть російський танк Т-80, який ми могли б забрати собі, – розповідає Віталій.

Уже на місці чоловік визначив, що вибухова хвиля та осколки від міни пошкодили елементи електричної системи БТР.

– Тероборонці кілька днів не могли забрати машину з місця пригоди, тож не розраховували, що швидко впораємося. Ми з товаришем кілька хвилин мовчки «почаклували» – і БТР поїхав, – згадує Віталій.

Тероборонівці розповіли чоловікам, де стоїть покинутий ворожий танк, і незабаром уже ця машина нищила колишніх «господарів», але не в підрозділі Віталія й Олександра.

– Ми помінялися з десантниками на Т-72 – до речі, теж російський. Усе ж таки Т-80 – це штурмова машина, вона їм більше стала в пригоді, – говорять хлопці.

У підрозділі було поранено кілька водіїв-механіків. Олександр за час військової служби непогано опанував керування бойовою машиною. Спочатку армійцю дали в користування Т-72, а пізніше він пересів на Т-84 БМ «Оплот», яким керує і до сьогодні.

Змінив фах і Віталій – наразі він обіймає посаду навідника. Розповідає, що йому подобається «розв’язувати» математичні задачки, які пов’язані зі знищенням ворога, а улюбленою ціллю називає скупчення живої сили противника.

Раніше ми розповідали про Андрія на псевдо «Скло». Він – боєць Національної гвардії України. Чоловік отримав кулю від снайпера, потрапив під артобстріл, але, незважаючи ні на що, збирається знову стати на захист України.

А також про майора медичної служби Надію

Та про те, що боєць з Ізюма Богдан «Сільвер», який втратив ногу в бою, взяв участь в «Іграх нескорених». 

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті. 

Автор:
Ксенія Карпенко