Виплати ВПО: що зміниться з 1 березня

20.02.2024 13:20 Суспільство
Фото: евакуйовані з Куп’янського району люди/ХОВА Фото: евакуйовані з Куп’янського району люди/ХОВА

З 1 березня не всі внутрішньо переміщені особи будуть отримувати допомогу. «Слобідський край» розбирався, кому саме на Харківщині будуть надходити виплати.

Хто може отримати виплати 

З весни виплати для ВПО планують продовжити для більшості нинішніх отримувачів допомоги, які належать до вразливих категорій. Відтепер буде новий підхід до нарахування виплат – держава враховуватиме сукупний дохід сім’ї, який у розрахунку на одного члена сім’ї має становити не більше ніж 9444 гривні, це дорівнює чотирьом прожитковим мінімумам для осіб, що втратили працездатність, або 37 776 грн на родину з 4 осіб. Допомога буде спрямована на підтримку родин на певний час для пошуку роботи та здобуття економічної самостійності.

Автоматично виплати отримають такі категорії:

  • пенсіонери, в яких розмір пенсії не перевищує 9444 грн;
  • особи з інвалідністю I чи II групи;
  • діти з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворі діти;
  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, особи з їх числа віком до 23 років, а також батьки-вихователі й прийомні батьки.

– Якщо комусь з вищезазначених категорій не надійдуть виплати у березні, то потрібно звернутися до свого управління соцзахисту для того, щоб з’ясувати обставини, – говорить начальниця управління соціальних гарантій Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації Інна Тертишна.

Також є категорії людей, які мають право на продовження виплат, проте їм обов’язково потрібно особисто звернутися в управління соціального захисту. Інна Тертишна наголошує, що без відповідної заяви виплата продовжена не буде.

Так право на продовження допомоги матимуть:

  • родини ВПО з дітьми до 14 років, які проживають у зоні активних чи можливих бойових дій;
  • родини, які проживають в умовно безпечних регіонах України, але в населених пунктах немає можливості віддати дитину до садка, а навчання у школі відбувається онлайн або в змішаному форматі;
  • також допомога може бути продовжена родинам, в яких один з членів сім’ї доглядає за особою з інвалідністю I групи, або дитиною з інвалідністю віком до 18 років, або тяжкохворою дитиною.

Право на отримання виплат на підставі нової заяви також матимуть вагітні жінки (від 30 тижнів вагітності), малолітні діти, які проживають без батьків, та люди, які втратили працездатність і не мають право на пенсію, в яких щомісячний дохід на одну особу не перевищує чотири прожиткових мінімуми.

Допомогу не продовжать переселенцям, які:

  • купили земельну ділянку, будинок чи квартиру на суму понад 100 тисяч гривень;
  • купили нову машину – до 5 років;
  • мають власне житло на неокупованих територіях та територіях, де не ведуться бої;
  • купили іноземну валюту на загальну суму понад 100 тисяч гривень, мають на депозитному банківському рахунку більше ніж 100 тис. гривень;
  • Розмір державної допомоги для переселенців не зміниться – 2 тисячі гривень, а для людей з інвалідністю та дітей – 3 тисячі гривень.

ВПО на Харківщині

До повномасштабного вторгнення на Харківщині обліковувалося близько 138 тисяч внутрішньо переміщених осіб, зараз на обліку перебуває 528,9 тисячі ВПО. Найбільша кількість переселенців проживає у Харкові – майже 195 тисяч. Валківська громада також прихистила чимало ВПО – нині їх там 22 тисячі. У Зміївській проживає 20,9 тисячі переселенців, у Богодухівській – майже 17,5 тисячі, у Пісочинській громаді обліковується 15 тисяч ВПО. У 2023 році внутрішньо переміщеним особам виплатили майже 10,6 мільярда гривень.

Якщо внутрішньо переміщена особа перестане отримувати виплати, але не повертається до свого місця проживання, то скасовувати статус не потрібно. Адже довідка може передбачати й іншу підтримку.

– У громадах проводиться робота щодо забезпечення ВПО соціальними послугами, надання їм гуманітарної допомоги й визначення їхніх потреб для того, щоб уже на місцевому рівні здійснити відповідну підтримку. Крім того, ВПО, якщо їм це передбачено чинним законодавством, можуть розраховувати на допомогу сім’ям з дітьми, малозабезпеченим, дітям з інвалідністю, за догляд за іншими людьми, особам, які не набули право на пенсію тощо. Тобто на всі види різних допомог, що визначені законодавством, а на сьогодні їх понад 20, – розповідає начальниця управління соціальних гарантій обласного департаменту соцзахисту.

Зараз через постійні обстріли прифронтових громад Харківської області кількість переселенців у регіоні зростає. У Харкові створений хаб для ВПО, одразу після евакуації люди можуть отримати там гуманітарну допомогу від міжнародних партнерів та донорів.

– Там постійно працюють наші партнери, міжнародні та вітчизняні громадські організації, які на першому етапі нададуть максимальну підтримку людям після евакуації. Потім, якщо людина потребує житло, ми її розміщуємо у місця тимчасового проживання. Здебільшого це гуртожитки закладів освіти. У регіоні визначено перелік місць тимчасового проживання, туди включено 54 заклади. У місцях постійного проживання також здійснюється підтримка, людей забезпечують необхідними речами, харчами, засобами гігієни та всім необхідним. Якщо людина потребує працевлаштування, то її спрямовують до служби зайнятості. Тобто ВПО отримують максимальну підтримку на всіх рівнях, – каже Інна Тертишна.

інфографіка ВПО

ВПО на Харківщині/інфографіка «Слобідський край»

У межах реалізації проєкту «Прихисток» у Харківській області виплатили майже 441,5 мільйона гривень власникам житла, які безкоштовно прихистили внутрішньо переміщених осіб. Кількість ВПО, яких забезпечили житлом і які скористалися програмою «Прихисток» – 83 тисячі.

Нагадаємо, програма «Прихисток» – спільна ініціатива, що направлена на допомогу людям, які прихистили у себе ВПО. Вона передбачає компенсацію власникам житла в розмірі 450 гривень на місяць за розміщення одного ВПО в теплий період року та 900 гривень – під час опалювального сезону.

Виплати ВПО власникам зруйнованого житла

Серед тих, хто має право на отримання довідки про взяття на облік як ВПО, люди, чиє житло знищено або пошкоджено до ступеня, не придатного для проживання внаслідок збройної агресії рф. Для цього потрібно підтвердження з відповідним актом обстеження технічного стану будинку або квартири.

Також державна допомога може надаватися ще на один шестимісячний період, якщо людина повернулася до місця проживання, з якого вона перемістилася, відмовилася від допомоги, та після цього її житло було знищено або пошкоджено.

Згідно з роз’ясненням Мінсоцполітики, ця допомога виплачується за наявності даних про пошкоджене/зруйноване житло в Державному реєстрі майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації проти України. Або за наявності документального підтвердження від органів місцевого самоврядування про пошкодження/знищення житлового приміщення внаслідок збройної агресії рф, що надається із заявою на отримання допомоги.

«Публікація створена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю медіа «СЛОБІДСЬКИЙ КРАЙ»  і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу»

Автор:
Ксенія Карпенко