Допомога евакуйованим на Харківщині: що отримують люди

22.05.2024 09:50 Влада
Фото: ХОВА Фото: ХОВА

Харківська обласна військова адміністрація об’єднала гуманітарні організації, щоб разом допомагати людям, які виїжджають з фронтових населених пунктів регіону.

Люди, які евакуюються з небезпечних населених пунктів, отримують необхідну підтримку. Вони реєструються для отримання багатоцільової грошової допомоги. Також гуманітарні організації надають невідкладні медичні послуги та розподіляють ліки за потребами. Крім того, волонтери активізували роздачу одягу, матраців, постільної білизни, побутових речей. Надають і юридичні та психологічні консультації.

– Окрім різної гуманітарної допомоги, надається ще грошова. Громадська організація «Право на захист», яка є офіційним представником УВКБ ООН, виплачує евакуйованим особам грошову допомогу у розмірі 10 800 гривень – на загальну суму 25,5 мільйона гривень, – зазначив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

У координації з обласною військовою адміністрацією благодійні й волонтерські організації, а також міжнародні партнери надають евакуйованим гуманітарну, психологічну та юридичну допомогу, проводять консультації стосовно грошових виплат. Крім цього, всім евакуйованим за потреби надається безкоштовне тимчасове житло у підготовлених гуртожитках закладів освіти.

– Ми щодня комунікуємо з жителями прикордонних населених пунктів щодо необхідності покинути небезпечну територію. До процесу евакуації залучені сотні людей, зокрема рятувальники, правоохоронці, медики. Робота триває щодня й супроводжується постійними ворожими обстрілами, які несуть загрозу життю людей. Чіткий і дієвий алгоритм вивезення людей з небезпечних територій розроблений у 2022 році, – зазначив Олег Синєгубов.

Станом на ранок 22 травня з прикордонних населених пунктів Чугуївського, Харківського, Богодухівського районів евакуйовано 10875 людей. У ХОВА зазначають, що зараз розширення території евакуації не прогнозують. Наразі більша частина Вовчанська залишається під контролем ЗСУ. Прикордоння Харківщини постійно потерпає від обстрілів росіян, окупанти використовують Іскандери, УМПБ, РСЗВ, а найчастіше КАБи.

– Евакуацію населення з Вовчанська проводять лише військові та поліція, – повідомив Олег Синєгубов.

З деяких населених пунктів людей евакуюють броньованим або спецтранспортом. Рятувальники працюють в евакуаційних пунктах, що розташовані поблизу зони активних бойових дій, а також у Харкові. З людьми також працюють психологи.

Евакуація здійснюється безплатно. Для попереднього запису необхідно зателефонувати на гарячу лінію Харківської ОВА з питань проведення евакуації за номером: 0800 339-291.

Також про бажання евакуюватися можна повідомити на гарячу лінію Мінреінтеграції 15-48 або ж написати у месенджери WhatsApp/Telegram/Viber на номер: (096) 078-84-33.

Нагадаємо, особи, які виїжджають з небезпечних районів Харківської області, можуть поновити статус внутрішньо переміщених осіб та оформити виплати.

Автор:
Катерина Суханова