Що приготувати з дрібної картоплі: ТОП-4 рецепти оригінальних страв

09.08.2024 18:20 Рогань
Фото: volga.lutsk.ua Фото: volga.lutsk.ua

От-от почнеться час копання картоплі, й знову постане питання: що робити з дрібних бульбочок? Не поспішайте їх позбутися: маємо цікаві рецепти саме для такої дрібноти. 

Дрібна картопля, смажена з маком

Товчена картопля з маком – це поширений рецепт. Таку картоплю часто готували наприкінці літа в центральній частині України. 

Найчастіше мак парили, розтирали та додавали у варену товчену картоплю. Це не дивно, якщо врахувати, що насіння маку містить жири, з яких роблять олію, а також можна готувати вегетаріанське молоко. Таким чином, товчена картопля з тертим маком – аналог картопляного пюре з молоком або сметаною. Це ідеальний варіант для вегетаріанців, але більш для зими. 

А зараз пропонуємо рецепт смаженої молодої картоплі з маком. Готувати його можна як на салі, так і вегетаріанцям на олії.

Знадобляться: 

  • картопля дрібна (до 5 см у діаметрі) – 1 кг;
  • насіння маку – 50 г;
  • солоне сало – 65 г або олія – 30 мл;
  • часник – 5 дрібних або 2 великі зубчики;
  • сіль – 4 г;
  • перець – 2 г.

Ретельно промийте картоплю під холодною водою, можна використовувати рукавички або губку. Залийте картоплю холодною водою, посоліть і варіть близько 10 хвилин. Молода картопля вариться швидше.

Поки картопля вариться, розігрійте суху сковороду та висипте на неї мак. Постійно помішуючи, просмажте мак 2–3 хвилини на сильному вогні, потім висипте в тарілку.

У тій же сковороді, яка має бути добре розігріта, обсмажте дрібні шматочки сала до шкварок. Якщо використовуєте олію, просто розігрійте її.

Злийте воду з картоплі та викладіть на сковороду з топленим салом або розігрітим маслом. Обсмажуйте на сильному вогні до золотистої скоринки, приблизно 3–4 хвилини. Потім додайте рубаний часник, перець і мак.

Кілька разів струсніть сковороду або обережно перемішайте картоплю та викладіть її на тарілку. 

Страва ідеально поєднується зі свіжими огірками та помідорами. Запивати її можна кислим молоком, кефіром або айраном.

Дрібна картопля, варено-смажена з часником

Це приголомшлива страва: проста і водночас дуже смачна. 

Знадобляться:

  • картопля – 1 кг;
  • вершкове масло – 50 г;
  • олія – 1 ст. л.;
  • часник – 2–3 зубчики;
  • сіль на смак.

Дрібну картоплю складіть у миску, залийте водою та ретельно помийте, використовуючи щітку або жорстку губку. Після такої процедури чистити її зовсім необов’язково.

Залийте бульби водою і варіть після закипання хвилин 5–8 майже до готовності.

Воду злийте, а картоплю покладіть у розігріте на сковороді масло (вершкове з олією).

Обсмажте на середньому вогні до появи золотистої скоринки, не забуваючи активно помішувати для рівномірного обсмажування. На це піде ще 3–5 хвилин.

Часник дрібненько нарубайте, киньте його на сковороду за пару хвилин до повної готовності картоплі. 

За бажання можна додати трохи свіжої зелені.

Дрібна картопля, запечена з травами та спеціями

Ця смачна запечена картопля з легким ароматом часнику, трав і спецій вважається традиційною американською стравою. За назвою штату її називають «картопля Айдахо» – цей штат традиційно вирощує картоплю, і готують її не шматками, а ціленьку. Головне правило – чим більше різних спецій, тим краще. Український аналог цієї страви – картопля по-селянському. 

Знадобляться: 

дрібна картопля (молода – краще)  – 1 кг.

Для маринаду:

  • оливкова олія – 80 мл;
  • французька гірчиця в зернах, орегано, прованські трави, паприка, спеції для картоплі – 2 ст. л.;
  • часник – 3–4 зубчики;
  • кетчуп чилі – 2 ст. л.;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • соєвий соус – 1 ст. л.

Картоплю не потрібно чистити, достатньо ретельно помити щіткою.

Далі залийте її холодною водою та варіть після закипання не більше 3 хвилин. Воду злийте, а картоплю злегка охолодіть.

Розкладіть на кухонній дошці, щоб вона просохла.

Приготуйте маринад: змішайте всі інгредієнти для нього в мисочці. Кетчуп можна не додавати, якщо ви його не любите, але з ним буде смачніше, і колір картоплі буде насиченішим.

Соус має бути густуватим; якщо він буде зарідким, то велика частина спецій і приправ просто осядуть на дні дека, а не на картоплі.

Картоплю перекладіть у миску або каструлю. Зверху полийте її маринадом. Розмішайте руками – маринад має просочити кожну картоплину з усіх боків. 

Розігрійте духовку до 180–190 °С. Деко застеліть пергаментом. Розкладіть картоплю в один шар.

Запікайте приблизно 30–35 хвилин.

Готову картоплю зніміть з дека лопаткою і подайте з овочами та будь-яким соусом: це може бути кетчуп, «Тартар», сметанно-часниковий соус, сирний, гірчиця тощо. 

Італійська фритата   

Це смачний, швидкий і простий рецепт, який ідеально підійде на сніданок, обід або вечерю. В ньому використовуються зазвичай великі картоплини, але хто вам заважає узяти більш дрібні у відповідній кількості – і вечеря або сніданок для родини готовий!

Знадобляться:

  • яйця сирі – 4 шт.;
  • картопля – 3 шт. (якщо велика);
  • цибуля – 1 шт.;
  • часник – 1 зубчик;
  • трохи кропу та петрушки;
  • сіль, чорний мелений перець на смак;
  • оливкова олія.


Наріжте цибулю на четвертинки та обсмажте до золотавого кольору. Наріжте картоплю та обсмажте до золотавої скоринки.

Дрібно наріжте часник, кріп і петрушку. 

Змішайте яйця з картоплею, цибулею, часником, кропом і петрушкою в окремому посуді, викладіть на сковороду, накрийте кришкою та обсмажте, доки яйця приготуються.

Переверніть і обсмажте 1–2 хвилини з іншого боку, не накриваючи кришкою.

Раніше ми писали про шість перевірених рецептів малосольних огірків.

Також ми писали також про різноманітні рецепти страв з кабачків