Заготовки на зиму: варення з горобини
У плодах горобини присутній цілий комплекс різних вітамінів і біологічно активних компонентів. Вітаміну С у ній більше, ніж в лимоні і чорній смородині, а за вмістом вітаміну А вона перевершує моркву. З мікроелементів у плодах містяться мідь, марганець, залізо і цинк. Гіркий смак ягоди обумовлений присутністю сорбінової кислоти – це речовина є природним консервантом і має дуже сильну протимікробну властивість. Корисна і лікувальна дія горобини на організм людини різноманітна: вітамін С (його в ній більше, ніж у цитрусових) допомагає боротися із застудами, підвищує імунітет, попереджає авітамінози; вітамін А сповільнює процеси старіння і переродження здорових клітин у злоякісні; залізо в складі ягід усуває і попереджає анемію. Горобина має незначну жовчогінну і сечогінну дію, приводить у норму стан судин.
Горобинове варення
Знадобляться:
ягоди горобини – 1 кг,
цукор – 1,5 кг,
вода – 3 склянки.
Ягоди відібрати, перебрати, промити і, якщо вони зібрані до морозів, заморозити в морозилці на добу. Можна спочатку замочити їх на день у воді, додавши дрібку соди, щоб прибрати гірчинку. Повторити (тільки без соди) це можна ще три рази. Скласти в банки, залити кип’яченим, але вже остиглим сиропом. На другий день злити сироп, закип’ятити, остудити, облити ягоди; на третій день вилити з банок у каструлю сироп і ягоди та варити разом, обсипавши ягоди 100 г цукру (відняти від загальної кількості цукру в рецепті).
Спробуйте також: Консервація на зиму: маринуємо польські гриби