Черешня на зиму: чотири рецепти без зайвих витрат

17.06.2024 17:20 Корисно
Фото: "Слобідський край" Фото: "Слобідський край"

Ця ягода дуже смачна, у сезон її можна їсти досхочу – вона ніколи не набридне. Але ж хочеться й узимку поласувати нею, тому до роботи, господарочки! Адже цього року на черешню багатий урожай. 

Черешня без цукру

Це – економваріант, і секрет тут у тому, що черешня сама по собі солодка, тож зайві витрати тут не потрібні. 
Видалити з ягід кісточки, покласти їх у миску або таз – залежно від кількості сировини. Поставити наповнену місткість у каструлю з киплячою водою – на водяну баню.

Тримати там до того моменту, доки ягоди повністю зануряться в сік, що з них виділиться під впливом температури. Потім ягоди зняти з вогню, накрити харчовою плівкою і тримати так, доки трохи охолонуть. Готовий продукт розкласти по банках і закрутити.

Як варіант цього рецепта – все робити так само, тільки черешню складати відразу в банки, які прикрити стерилізованими кришками й поставити в каструлю з водою. Далі стерилізувати до готовності. Сигнал до закручування – те, що рідина покрила ягоди.

Черешня без стерилізації

Так черешню на зиму можна зробити у двох варіантах – компот або ягоди у власному соку. Залежно від цього потрібно наповнити банки або до верху, або не досипаючи приблизно на третину. Зверху всипати цукор.

Його кількість визначають смакові уподобання й те, наскільки солодкими є самі ягоди. Консервувати дуже солодку черешню можна навіть і без додавання цукру. У банку слід всипати трохи лимонної кислоти – 1 ч. л. на 3 літри. Можна покласти листочок м’яти.

Далі – довести до кипіння чисту воду й акуратно влити в банки, закрутити їх, перевернути догори дном і залишити так до повного охолодження.

Увага!

Цей спосіб консервування потребує абсолютно чистої сировини й тари, які слід ретельно мити, а банки ще й попередньо добре стерилізувати. І навіть це не гарантує, що такі консерви стоятимуть довго. 

Черешня на зиму без відходів 

Для наступного рецепта підійдуть і відходи – половинки, що залишаються після перебирання.

Взяти 2 кг черешні і 0,5 кг цукру. Ягоди приготувати, засипати цукром і залишити на ніч.

Зранку довести до кипіння, знімаючи піну, й уварювати на слабкому вогні до потрібної консистенції, після чого закрутити. А можна чотири рази довести до кипіння, потім проварити п’ять хвилин, знімаючи піну, після чого зазкрутити.

Рецепт для поціновувачів: черешня з волоським горіхом 

Цей рецепт варення з черешні з волоськими горіхами потребує неабиякого терпіння, але результат того вартий. 

Знадобляться:

  • черешня червона – 500 г,
  • цукор – 500 г,
  • волоські горіхи чищені – 150 г,
    вода – 0,75 склянки.

Черешню помити, видалити кісточки. Волоські горіхи порізати на шматочки, трохи більші за черешневу кісточку. У кожну ягоду вкласти такий шматочок. З води й цукру зварити сироп, у киплячий сироп покласти ягоди та горіхи, що залишилися, довести до кипіння і зняти з вогню. Дати постояти 12 годин. 

Як сплине цей час, знову довести варення до кипіння і проварити три хвилини, після чого розкласти по стерилізованих банках і закрутити. Зберігати у прохолодному місці.

А ще ми писали, як приготувати черешню в сиропі на зиму

 Спробуйте також приготувати холодні супи для спекотного літа.