Як світова пандемія може вплинути на врожаї Харківщини

25.03.2020 16:34 COVID-19
Фото: a7d.com.ua Фото: a7d.com.ua
Пандемія коронавірусу у світі загрожує не лише здоров’ю українців, а й економіці країни. Наразі на сполох б’ють аграрії – почалася посівна, а насіння та добрив обмаль.

Третина бюджету Харківщини наповнюється за рахунок сільгоспвиробників регіону. Цього року, за інформацією Департаменту агропромислового розвитку ХОДА, посівна кампанія розпочалася на два тижні раніше, ніж минулоріч.

– Усі райони області вже розпочали посівну кампанію ранніх ярих культур: пшениця, ячмінь, овес. Станом на 15 березня було засіяно близько 9,8 % площ від прогнозу – це майже 48,2 тисячі гектара, – повідомив під час обласної наради 23 березня заступник директора Департаменту агропромислового розвитку ХОДА – начальник управління соціально-економічного розвитку Євгеній Філатов.

Ще аграрії області збираються засіяти 144 тисячі гектарів ярим ячменем (на 3 % менше, ніж у 2019-му); 8,1 тисячі гектарів – ярою пшеницею (на 3 % більше); 32,9 тисячі гектарів – горохом (на 6 % більше); 5,2 тисячі гектарів – вівсом (на 4 % більше); 5,8 тисячі гектарів – гречкою (на 5 % більше); 9,3 тисячі гектарів – просом (на 23 % менше); 274 тисячі гектарів – кукурудзою (на рівні минулого року).

У планах – засіяти технічними культурами понад 587 тисяч гектарів. Озимі восени посіяли на площі понад 545 тисяч гектар. Наразі в доброму стані перебувають 48 % площ, 45 % – у задовільному.

Серед проблем, що озвучив Євгеній Філатов, – різке зменшення посівів проса та скорочення посівних площ цукрового буряку. Працівник ХОДА вважає також, що варто збільшити посіви гречки.

Прохання допомогти

Водночас у регіоні існують питання із забезпечення мінеральними добривами та засобами захисту рослин (ЗЗР). Так, мінімальна потреба на весняний період по господарствах області складає 50 тисяч тонн добрива. А щодо ЗЗР, то наразі придбано близько 70 % від потреби – 1919 тонн.

– Питання щодо постачання засобів захисту рослин сьогодні присутні. Так, наразі в аграріїв Харківщини є насіння, добрива, паливно-мастильні матеріали. Але, наприклад, наше господарство користується іноземним насінням. У багатьох фірм (Через карантинні заходи. – Авт.) виникнуть проблеми з постачанням. Якщо не отримаємо основні види соняшнику, кукурудзи до 10 квітня, то буде дуже пізно, – наголосив обласний депутат, директор ПСП ім. Фрунзе (Зачепилівський район) Іван Глянь. – Прохання від усіх аграріїв регіону – допомогти. Восени ми спитаємо одне в одного, де наші харчі.

Також аграрія дуже непокоїть питання можливого введення надзвичайного стану. Він застерігає, що в цьому разі виникнуть великі проблеми з тваринництвом.

– Технологічний процес не можна порушити щодо вирощування тих чи інших культур, а надто – у тваринництві, – переконаний Іван Глянь. – Якщо буде надзвичайний стан, то нам треба повністю ізолювати все, а особливо тваринництво. Ми не зможемо це зробити. Тварин потрібно годувати, доїти, отримувати прирости, поставляти на переробні комбінати, а потім на прилавки, щоб була добра і смачна продукція.

Можливо, підуть спецешелони

Зі свого боку губернатор Харківщини Олексій Кучер запевнив, що ситуація у сфері агропромислового комплексу регіону – під контролем облдержадміністрації, та запропонував аграріям звертатися безпосередньо в ХОДА, якщо якісь із їх питань не вирішуються на місцях. А вже наступного дня під час наради в Будинку рад, на якій були присутні народні депутати від Харківщини, він акцентував увагу на аграрному питанні.

– Від аграріїв почали надходити певні скарги – не постачаються вкрай важливі добрива та насіння. Посівна вже почалася. І це питання ми будемо обговорювати на рівні Президента України. Ми вже розробили певні шляхи вирішення. Можливо, важлива продукція буде постачатися в регіон спецешелонами. Усе це робиться для того, щоб ми завтра не залишилися без їжі, – наголосив Олексій Кучер.

Представників Асоціації фермерських господарств, землевласників Харківщини, окрім всіх вищезазначених питань, хвилює і відповідальність найманих працівників – наскільки вони дотримуються карантинних заходів.

– Легше тим, у кого немає найманих працівників. Сам сів за кермо, дезінфектором руки обробив – і вперед. А якщо є наймані працівники, то багато залежатиме від їх особистої відповідальності. Дехто нещодавно повернувся з Єгипту й відразу на роботу поспішає. Керівник їм каже: «Сиди дома два тижні», – розповів «СК» голова ради почесних голів Асоціації фермерських господарств, землевласників Харківщини Іван Биков. – Знаєте вислів: «Помирати зібрався, а жито сій». Усе одно сіятимемо. Основні роботи ще попереду. Навіть ще земля не всюди підготовлена.

Читайте також: Які доходи у громад Харківщини