Цілюща заготовка: калина з медом
Знадобляться:
2 пучки калини (250 г)
300 г меду.
Калину промити теплою водою, щоб змити весь пил і бруд. Викласти ягоди на друшляк, дати стекти воді, потім розкласти їх на рушник. Залишити ягоди на 10–15 хвилин, щоб вони обсохли. Обірвати ягідки з гілочок. Помістити ягоди в глибоку тарілку і подрібнити їх за допомогою дерев’яної товкачки (можна не до однорідної маси). Додати до подрібнених ягід калини мед, ретельно перемішати, залишити хвилин на 10–15, потім розфасувати ягоди калини з медом по чистих сухих баночках, закрити кришками (бажано такими, що закручуються). Залишити баночки у кімнатній температурі на 4–5 днів, а потім прибрати на зберігання в холодильник. Зберігається калина з медом 6–7 місяців. Її можна приймати по 1 столовій ложці при кашлі 3–4 рази на день. Для приготування корисного напою можна додати одну столову ложку калини з медом на 200 мл теплої води (не окропу). Калина дуже корисна, однак пам’ятайте, що її категорично не можна приймати під час вагітності та ще при деяких захворюваннях.
Читайте також: Заготовки на зиму: варення з горобини