Домашня консервація: готуємо варення з моркви
Знадобляться:
морква – 300 г,
лимон (сік і цедра) – 1 шт.,
цукор – 200 г.
Напевно, правильніше було б назвати варення з моркви морквяним конфітюром. За консистенцією воно виходить дуже густим, а тому його добре використовувати як начинку для різної випічки. У процесі приготування морква стане напівпрозорою, як цукат. Можна залишити морквяне варення у вигляді шматочків, частково подрібнити або повністю подрібнити в пюре на кшталт джему. Моркву ретельно помити й очистити, нарізати кружальцями завтовшки 3–4 мм і покласти в невелику каструлю з товстими стінками. Туди ж додати цукор. Поставити каструлю на слабкий вогонь і злегка перемішати. Нарізати невеликими кубиками лимон разом зі шкіркою, додати до моркви. Сік, який виділиться з лимона, дасть необхідну кількість рідини, а тому воду у варення додавати не потрібно, незважаючи на те, що сама морква не надто соковита.
Тримати каструлю на вогні 15–20 хвилин, за цей час весь цукор розійдеться, і рідина перетвориться на цукровий сироп. Потім зняти каструлю з вогню. Якщо є бажання отримати в кінцевому результаті однорідний продукт – подрібнити моркву в сиропі за допомогою ручного блендера. Якщо вирішили залишити шматочки цілими, можна відразу розкладати гарячий конфітюр по стерильних баночках і закривати кришками. Укутати готовий продукт рушником і дати йому охолонути.
Умови зберігання морквяного варення такі ж, як і будь-якого іншого – при кімнатній температурі подалі від прямих сонячних променів.
Читайте також Готуємо на зиму: сливи в шоколаді