Огірковий урожай: чим підживлювати огірки

13.06.2020 16:00 Корисно
Щоб отримати багатий урожай огірків, треба за ними ретельно доглядати. І підживлення – один із важливих моментів.

Підживлення під час цвітіння

Коли зав’язуються бутони, краще додати більше калію та фосфору. На самому початку цвітіння можна робити такий розчин: 30 г калійної селери змішати з 40 г суперфосфату та розвести у 10 л води. Цю суміш вносити під кожну рослину.

Коли вже огірки квітнуть, можна підгодовувати настоєм пташиного посліду, його треба розвести з водою у пропорції 1:20 та настояти п’ять днів. Можна використовувати розчин коров’яку – 0,3 або 0,5 л на 10 літрів води. На кожну рослину потрібно приблизно 1 л готового добрива.

Також бажано проводити кореневу підгодівлю огірків розчином золи. Під кожну рослину треба виливати приблизно 0,5 л розчину. Готувати його так: 500 г попелу залити 10 л гарячої води та настояти не менш ніж дві доби, потім перемішати та процідити. Підживлювати таким чином треба два рази з проміжком у 10 днів. Важливо у ці дні не вносити інші добрива.

Ще можна використовувати борну кислоту і марганцівку. Робити розчин треба так: на 10 л води додати 5 г борної кислоти і 10 кристалів марганцівки. Можна додати також цукор – він привабить комах-запилювачів.

Підживлення під час плодоношення

Це важливо, адже у цей період підживлення потрібне для правильного формування плодів. Для цього треба розвести в 10 л води 1 ст. л. нітрофоски та вливати розчин під кожну рослину. Також можна підгодувати огірки розчином калійної селітри, розвівши 25 г препарату в 10 л води.

Ще один варіант добрива – трав’яний настій. Готувати його треба так: у відро скласти подрібнені трави (кропиву, полин, конюшину, інші бур’яни), залити теплою водою і настояти 7–10 днів, поки настій не припинить бродити. Готовий настій процідити і перед використанням розвести водою у співвідношенні 1:5.

Підживлювати рослини можна не тільки через корені. У прохолодну погоду, коли температура не піднімається вище 12 градусів, можна обприскувати листя, оскільки за низької температури рослини не можуть засвоїти поживні речовини з ґрунту. Робити це треба тричі протягом сезону – на початку квітнення, потім – на початку плодоношення та ближче до його кінця. Дози добрива залежать від того, наскільки стебло рослини розвинене.

Листя огірків жовтіє – що робити


фото good-tips.pro

Причин може бути декілька. Це й недостатній полив рослин, й ушкодження кореневої системи шкідниками, і нестача поживних елементів. Краще поливати огірки двічі на тиждень, воду для цього використовувати теплу. Під час поливу варто уникати попадання крапельок води на листя рослини, тому що це може призвести до сонячного опіку рослини і зміни кольору.

Також причина пожовтіння – це висока температура, особливо якщо огірки ростуть у теплиці. Через це рослини старіють та в’януть. Треба провітрювати частіше теплицю, щоб потрапляло туди свіже повітря. 

Часто огірки уражаються помилковою борошнистою росою, яка активізується з липня, внаслідок цього листя огірків скручуються та жовтіють. У такому разі рослину треба обробити спеціальними препаратами.

Жовтизна листя може з’являтися через дефіцит азоту, кальцію, магнію, міді, заліза і цинку в ґрунті. Тому краще відразу забезпечити рослини необхідними поживними елементами.

Автор:
Вероніка Добриня