Шість пенсій одразу: хто має право отримати

18.06.2023 11:50 Суспільство
Фото: biz.today.ua Фото: biz.today.ua

Українські пенсіонери, які мають намір виїхати за межі країни на постійне місце проживання, мають право на виплату одразу шести пенсій. Але є одне "але".

Про це повідомляє "Слобідський край" з посиланням на портал Пенсійного фонду України.

Як відомо, згідно із законом пенсія в Україні виплачується в грошовій формі щомісяця до 25 числа через відділення акціонерного товариства “Укрпошта” або через банк за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України.

Якщо пенсіонер  збирається назавжди поїхати за межі країни, то він має право отримати виплати в сумі  шести пенсій, яку отримує зазвичай. 

Для цього потрібно написати відповідну заяву до відділення Пенсійного фонду. 

У такому випадку  пенсія, призначена в Україні, може бути сплачена за шість місяців наперед перед від'їздом за заявою з наступного місяця після зняття з обліку за місцем проживання.

Але – увага! – під час перебування пенсіонера за кордоном пенсія виплачується тільки в тому разі, якщо це передбачено міжнародними договорами України.

На сьогодні Пенсійний фонд України виконує зобов'язання за угодами у сфері соціального забезпечення, підписаними Україною з Естонською Республікою, Латвійською Республікою, Литовською Республікою, Королівством Іспанія, Чеською Республікою, Португальською Республікою, Словацькою Республікою, Республікою Польща.

Також Україною виконуються зобов'язання за двосторонніми міжнародними договорами про пенсійне забезпечення з Азербайджанською Республікою, Грузією, Республікою Молдова.

Водночас Україна продовжує виконувати зобов'язання колишнього СРСР за міжнародними договорами, укладеними з Монгольською Народною Республікою, Румунією та Угорщиною.

А також за Угодою про гарантії прав громадян держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення від 13.03.1992, зобов'язання за якою взяли також держави: Республіка Вірменія, Республіка Казахстан, Киргизька Республіка, Республіка Таджикистан, Туркменістан, Республіка Узбекистан.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор:
Інна Можейко
Теги: