Оригінальні страви з баклажанів: рецепти для смачних заготівель
Баклажани – це смачний і корисний овоч, який активно використовується в українській кухні. Їх можна готувати на різний смак, включно із заготівлями на зиму. Ікра, квашені або консервовані баклажани – всі ці страви стануть чудовим доповненням до вашого меню і зараз, і взимку.
Консервовані баклажани з горошком і морквою
Знадобляться:
1 кг баклажанів
400 г свіжого горошку
300 г моркви
2 головки часнику
1 склянка оцту (9 %)
1,5 склянки води
1/2 склянки цукру
1/2 склянки олії
2 ст. ложки солі
1 ч. ложка гірчиці
Баклажани наріжте кубиками, морквину – соломкою, а часник – дрібно. Все разом перемішайте зі свіжим горошком. Змішайте оцет з водою, додайте цукор, олію, гірчицю та сіль, добре перемішайте і закип’ятіть.
Вкиньте овочі в закипаючий маринад і варіть приблизно 15 хвилин, помішуючи.
Готову масу розкладіть у підготовлені банки, добре закрийте скляними кришками і стерилізуйте у великій каструлі в киплячій воді 20 хвилин. Потім закатайте їх.
Готові консерви залиште охолодитись у закритому вигляді протягом 2–3 днів.
Баклажанова ікра з горіхами
Знадобляться:
1,5 кг баклажанів
4 цибулини
4 помідори
1 склянка грецьких горіхів
1/2 склянки олії
2 ст. ложки оцту
Сіль, перець, спеції за смаком
Наріжте баклажани кубиками і посоліть. Дайте постояти 15–20 хвилин, потім промийте і звільніть від надлишкової вологи.
У каструлі розігрійте олію з оцтом, додайте дрібно нарізану цибулю і тушкуйте, доки вона не стане прозорою.
Вкиньте кубики баклажанів і готуйте, поки вони стануть м’якими.
Додайте нарізані помідори, горіхи і спеції за смаком. Тушкуйте до готовності.
Готову ікру розкладіть у стерилізовані банки, закатайте та дайте остудитися.
Баклажани по-одеськи на зиму: класика жанру
Знадобляться:
2 кг молодих маленьких баклажанів
3 великі морквини
2 цибулини
1 головка часнику
1 склянка томатного пюре
1/2 склянки олії
1/2 склянки оцту ( 9%)
2 ст. ложки цукру
Сіль, перець, спеції за смаком
Для консервованих баклажанів по-одеськи виберіть маленькі, ще не дозрілі овочі з гладкою шкіркою та без гіркого присмаку. Зріжте кінчики з обох боків і зробіть декілька неглибоких надрізів на кожному баклажані.
Приготуйте маринад. Для цього в каструлі змішайте томатне пюре, оцет, олію, цукор, сіль і спеції. Прокип’ятіть маринад на середньому вогні, а потім зменште його і доведіть до готовності, тримаючи на вогні протягом 5–7 хвилин.
Покладіть баклажани у киплячий маринад і варіть їх протягом 10 хвилин. Після цього витягніть їх і залиште на декілька годин, щоб охолодилися.
Поки баклажани охолоджуються, підготуйте овочеву начинку. Морквину наріжте соломкою, а цибулю і часник – дрібно.
На розігрітій сковороді з олією обсмажте цибулю і часник до золотистого кольору. Вкиньте моркву і тушкуйте все до м’якості.
Додайте обсмажені овочі до баклажанів і добре перемішайте. Все разом доводьте до кипіння і тримайте на вогні ще 5–7 хвилин.
Розкладіть консервовані баклажани по-одеськи в стерилізовані банки. Поставте банки у каструлю з гарячою водою по плечики, накрийте кришками і стерилізуйте протягом 15–20 хвилин. Потім закатайте.
Охолодіть банки у кімнатній температурі, а потім зберігайте у прохолодному і темному місці.
Консервовані баклажани по-одеськи – це смачна та ароматна закуска, яку можна додавати до салатів, смажити з м’ясом або просто подавати з хлібом. Ці овочі додають сонячного настрою взимку та зберігають усю поживну цінність свіжих овочів. Спробуйте цей рецепт і переконайтеся, наскільки смачні і корисні можуть бути баклажани по-одеськи на зиму!
Квашені баклажани із зеленню
Такий рецепт сподобається тим, хто хоче отримувати від страви максимум задоволення, водночас витративши на його приготування мінімум зусиль, грошей і часу. Готувати квашені баклажани за цим рецептом дуже просто, а головне, що ця закуска сподобається багатьом і буде дуже доречною для подачі до столу з будь-якого приводу. До того ж вона дуже добре зберігається у холодильнику або в прохолодному місці, головне – не з’їсти все відразу.
Знадобляться:
8-10 баклажанів
1 пучок кропу
1 голівка часнику
2 л води
2 ст. л. солі
2 лаврови лісти
10 горошин чорного перцю
Насамперед обріжте плодоніжки з кожного баклажана. Зробіть у кожному овочі надріз, формуючи кишеньку для начинки. Виходить така собі «паща бегемотика».
Відваріть баклажани в підсоленій воді 10 хвилин з моменту закипання. Після цього поставте баклажани під прес, щоб видалити з них більшість рідини.
Приготуйте розсіл для баклажанів. Для цього візьміть два літри води і 2 ст. л. солі. Додайте лавровий лист і перець горошком. Прокип’ятіть розсіл 10 хвилин.
Приготуйте начинку: для неї знадобляться подрібнений кріп і часник.
Нафаршируйте кожен баклажан зеленню з часником і викладайте їх у глибоку чашу або каструлю.
Залийте баклажани розсолом. Можна додати гілочку селери на ваш смак.
Залишайте баклажани під пресом на 3–4 дні при кімнатній температурі, а потім зберігайте в холодильнику.
Раніше ми писали про сезонні страви з кабачків.
Більше корисних порад дивіться на нашому сайті.
Читайте також:
Рецепти страв з чорної смородини для сміливих господинь