Оригінальні страви з баклажанів: рецепти для смачних заготівель

30.07.2023 15:50 Корисно
Фото: Слобідський край Фото: Слобідський край

Баклажани – це смачний і корисний овоч, який активно використовується в українській кухні. Їх можна готувати на різний смак, включно із заготівлями на зиму. Ікра, квашені або консервовані баклажани – всі ці страви стануть чудовим доповненням до вашого меню і зараз, і взимку.

Консервовані баклажани з горошком і морквою

Знадобляться:

    1 кг баклажанів

    400 г свіжого горошку

    300 г моркви

    2 головки часнику

    1 склянка оцту (9 %)

    1,5 склянки води

    1/2 склянки цукру

    1/2 склянки олії

    2 ст. ложки солі

    1 ч. ложка гірчиці

Баклажани наріжте кубиками, морквину – соломкою, а часник – дрібно. Все разом перемішайте зі свіжим горошком. Змішайте оцет з водою, додайте цукор, олію, гірчицю та сіль, добре перемішайте і закип’ятіть.

Вкиньте овочі в закипаючий маринад і варіть приблизно 15 хвилин, помішуючи.

Готову масу розкладіть у підготовлені банки, добре закрийте скляними кришками і стерилізуйте у великій каструлі в киплячій воді 20 хвилин. Потім закатайте їх.

Готові консерви залиште охолодитись у закритому вигляді протягом 2–3 днів.

 Баклажанова ікра з горіхами

Знадобляться:

    1,5 кг баклажанів

    4 цибулини

    4 помідори

    1 склянка грецьких горіхів

    1/2 склянки олії

    2 ст. ложки оцту

    Сіль, перець, спеції за смаком

Наріжте баклажани кубиками і посоліть. Дайте постояти 15–20 хвилин, потім промийте і звільніть від надлишкової вологи.

У каструлі розігрійте олію з оцтом, додайте дрібно нарізану цибулю і тушкуйте, доки вона не стане прозорою.

Вкиньте кубики баклажанів і готуйте, поки вони стануть м’якими.

Додайте нарізані помідори, горіхи і спеції за смаком. Тушкуйте до готовності.

Готову ікру розкладіть у стерилізовані банки, закатайте та дайте остудитися.  

Баклажани по-одеськи на зиму: класика жанру

Знадобляться:

2 кг молодих маленьких баклажанів

3 великі морквини

2 цибулини

1 головка часнику

1 склянка томатного пюре

1/2 склянки олії

1/2 склянки оцту ( 9%)

2 ст. ложки цукру

Сіль, перець, спеції за смаком

Для консервованих баклажанів по-одеськи виберіть маленькі, ще не дозрілі овочі з гладкою шкіркою та без гіркого присмаку. Зріжте кінчики з обох боків і зробіть декілька неглибоких надрізів на кожному баклажані.

Приготуйте маринад. Для цього в каструлі змішайте томатне пюре, оцет, олію, цукор, сіль і спеції. Прокип’ятіть маринад на середньому вогні, а потім зменште його і доведіть до готовності, тримаючи на вогні протягом 5–7 хвилин.

Покладіть баклажани у киплячий маринад і варіть їх протягом 10 хвилин. Після цього витягніть їх і залиште на декілька годин, щоб охолодилися.

Поки баклажани охолоджуються, підготуйте овочеву начинку. Морквину наріжте соломкою, а цибулю і часник – дрібно.

На розігрітій сковороді з олією обсмажте цибулю і часник до золотистого кольору. Вкиньте моркву і тушкуйте все до м’якості.

Додайте обсмажені овочі до баклажанів і добре перемішайте. Все разом доводьте до кипіння і тримайте на вогні ще 5–7 хвилин.

Розкладіть консервовані баклажани по-одеськи в стерилізовані банки. Поставте банки у каструлю з гарячою водою по плечики, накрийте кришками і стерилізуйте протягом 15–20 хвилин. Потім закатайте.

Охолодіть банки у кімнатній температурі, а потім зберігайте у прохолодному і темному місці.

Консервовані баклажани по-одеськи – це смачна та ароматна закуска, яку можна додавати до салатів, смажити з м’ясом або просто подавати з хлібом. Ці овочі додають сонячного настрою взимку та зберігають усю поживну цінність свіжих овочів. Спробуйте цей рецепт і переконайтеся, наскільки смачні і корисні можуть бути баклажани по-одеськи на зиму!  

Квашені баклажани із зеленню

Такий рецепт сподобається тим, хто хоче отримувати від страви максимум задоволення, водночас витративши на його приготування мінімум зусиль, грошей і часу. Готувати квашені баклажани за цим рецептом дуже просто, а головне, що ця закуска сподобається багатьом і буде дуже доречною для подачі до столу з будь-якого приводу. До того ж вона дуже добре зберігається у холодильнику або в прохолодному місці, головне – не з’їсти все відразу.

Знадобляться:

8-10 баклажанів

1 пучок кропу

1 голівка часнику

2 л води

2 ст. л. солі

2 лаврови лісти

10 горошин чорного перцю

Насамперед обріжте плодоніжки з кожного баклажана. Зробіть у кожному овочі надріз, формуючи кишеньку для начинки. Виходить така собі «паща бегемотика».

Відваріть баклажани в підсоленій воді 10 хвилин з моменту закипання. Після цього поставте баклажани під прес, щоб видалити з них більшість рідини.

Приготуйте розсіл для баклажанів. Для цього візьміть два літри води і 2 ст. л. солі. Додайте лавровий лист і перець горошком. Прокип’ятіть розсіл 10 хвилин.

Приготуйте начинку: для неї знадобляться подрібнений кріп і часник.

Нафаршируйте кожен баклажан зеленню з часником і викладайте їх у глибоку чашу або каструлю.

Залийте баклажани розсолом. Можна додати гілочку селери на ваш смак.

Залишайте баклажани під пресом на 3–4 дні при кімнатній температурі, а потім зберігайте в холодильнику.

Раніше ми писали про сезонні страви з кабачків.

Більше корисних порад дивіться на нашому сайті.

Автор:
Ірина Мнішек